Skip to main content

Στήριξη της Ελλάδας από τον Νομπελίστα Στίγκλιτς

Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο διακεκριμένος οικονομολόγος επισημαίνει ότι μία Ευρώπη που βασίζεται σε αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να «ματώσει» και κατηγορεί την ΕΚΤ ότι τηρεί «δύο
Στήριξη στο πρόσωπο του Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς βρίσκει η Ελλάδα. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian επισημαίνει οτι «μία Ευρώπη που βασίζεται σε αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να «ματώσει», επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος  στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση», ο κ. Στίγκλιτς κατηγορεί τον κ. Τρισέ ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: «Στην ουσία, στην ΕΕ υπάρχουν δύο Συμφωνίες του Μάαστριχτ, μία για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες και άλλη μία για τις μικρότερες και λιγότερες ισχυρές», λέει.

Ο Τζ. Στίγκλιτς αναφέρει ότι το υψηλό έλλειμμα έχει επιπτώσεις για το μέλλον των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά όχι για τη σταθερότητα του ευρώ. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, καθώς ήταν ειλικρινής σε ό,τι αφορά στη «δημιουργική» λογιστική της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκρίνει τον κ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι καλείται να διαχειριστεί μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν είναι υπαίτιος.

«Για το καλό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δημοκρατίας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου με κάθε δυνατό τρόπο και όχι να γυρίσουν την πλάτη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να πειστεί ότι η υποστήριξη των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας είναι προς το καλό όλων», καταλήγει ο Τζ. Στίγκλιτς.

πηγή: ΝΕΤ 105,8