Skip to main content

Στήριξη στα λόγια από Γερμανία

Σε φιλολογικό επίπεδο παρέμεινε η αλληλεγγύη της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, καθώς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης Παπανδρέου-Μέρκελ στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρα
Σε φιλολογικό επίπεδο παρέμεινε η αλληλεγγύη της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, καθώς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης Παπανδρέου-Μέρκελ στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε πολιτική-και μόνο-στήριξη στη χώρα μας.

Η κ. Μέρκελ  τόνισε ότι η  Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, ενώ  απένειμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα, καθώς και για το «κουράγιο» το οποίο επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. «Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι΄ αυτό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν υπομονή, όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρόμοια προβλήματα», όπως ανέφερε. Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας από μερίδα πολιτικών και μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία.

Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την προθυμία της χώρας της να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και των δομών του και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν θετική αντιμετώπιση τόσο από τη Γερμανία όσο και συνολικά από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Γερμανία μπορεί να δώσει στην Ελλάδα τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις Κράτους-πολίτη. «Δεν θα επιβάλουμε κάτι. Μπορούμε όμως να υποβάλουμε προτάσεις και να πούμε πού έχουμε συγκεκριμένες εμπειρίες και πού νομίζουμε ότι οι δομές της χώρας για τον 21ο αιώνα μπορούν να προσαρμοστούν ή όχι», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τα λόγια υποστήριξης στο δύσκολο πρόγραμμα της Ελλάδος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Για μας, ήταν αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη αυτής της πορείας, οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, και θα επιμεριστούν δίκαια, αλλά και θα πιάσουν τόπο. Θα έχουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την κυρία Μέρκελ να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας, αυτές που κάνουμε, και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για την κοινή μας απόφαση να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, που είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα».

Σχετικά με τα γερμανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Έλληναςπρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μας πλήγωσαν ορισμένα δημοσιεύματα» στονγερμανικό Τύπο, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτά δεν έχουν σχέση ούτε με τηγερμανική κυβέρνηση αλλά ούτε με το λαό της Γερμανίας.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Μέρκελ και για την απόφαση να υπάρξει στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο τα περί πώλησης νησιών είναι εκτός συζήτησης και πως υπάρχουν πιο ευφάνταστοι τρόποι για να μειωθεί το έλλειμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δυο χώρες θα μπορούσαν να έχουν στενότερη συνεργασία στους τομείςπου αφορούν στο περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, τηνπολιτική προστασίας, την έρευνα και τις νέες τεχνολογιες, τημετανάστευση, καθώς και τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία δυνατότητα της Ελλάδας, χωρίς, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της όσο και στις απαντήσεις της αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη σταθερότητας της Ευρωζώνης και της επίλυσης των προβλημάτων εντός αυτής, κάτι που ερμηνεύεται και ως επιθυμία της το ελληνικό πρόβλημα να μείνει εντός της ευρωζώνης.