Skip to main content

Στήριξη σε πρόσφυγες μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου του Ερυθρού Σταυρού

Το «Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών» βρίσκεται στη Βαμβακά με Δραγούμη και στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες

Χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να προσφέρει το Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το «Πολυδύναμο Κέντρο Προσφύγων και Μεταναστών» βρίσκεται στη Βαμβακά 1 και Ίωνος Δραγούμη και στόχος του είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο κέντρο θα βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό και εθελοντές, το οποίο θα βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες, που διαβιούν στον αστικό ιστό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

Οι υπηρεσίες αφορούν σε:

•    Παροχή επικαιροποιημένης πληροφόρησης για θέματα ασύλου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης, εκπαίδευσης, απασχόλησης κ.ο.κ.
•    Παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες
•    Διαμεσολάβηση και παραπομπή σε άλλους φορείς και υπηρεσίες
•    Παροχή Οικονομικής Υποστήριξης (Cash Transfer Programme)
•    Υπηρεσίες Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (RFL)

«Φιλοδοξούμε πραγματικά να γίνει ένα κέντρο αναφοράς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της ευρύτερης περιοχής του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης. Θα έχει μία ποικιλία δραστηριοτήτων και ενεργειών. Θα έχει τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τους πρόσφυγες όπως είναι το άσυλο, η ιατροφαρμακευτική φροντίδα, η στέγαση, η εκπαίδευση, η απασχόληση», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Αυγερινός, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επισκεφθούν το Πολυδύναμο Κέντρο «θα έχουν τη δυνατότητα της ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, θα δίνεται οικονομική βοήθεια ενώ θα γίνεται προσπάθεια επανένωσης και επανασύνδεσης μελών οικογενειών».  



«Αυτό που θα στηριχτεί πάρα πολύ θα είναι η μεταβίβαση από των προσφύγων και των μεταναστών από τα στρατόπεδα, από τα camps μέσα στον κοινωνικό ιστό, μέσα στο αστικό κέντρο», υπογράμμισε η πρόεδρος  του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης Dr. Δήμητρας Χατζηπαύλου-Λίτινα.



Το Κέντρο θα λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή από το 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.  

 

Σήμερα τελέστηκαν τα εγκαίνια παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντωνίου Αυγερινού, της προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης Dr. Δήμητρας Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθώς και αντιπροσωπείας τόσο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου.