Skip to main content

Στήριξη σε Ισπανία-Ραχόι και καταδίκη Καταλονίας από Ευρώπη-ΗΠΑ

Θεσμικοί φορείς της Ευρώπης, ηγέτες κυβερνήσεων, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ανακοινώσεις τους, δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία.

Τη στήριξή τους στην Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασαν θεσμικοί φορείς της Ευρώπης, ηγέτες κυβερνήσεων, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αλλά και την άρση της αυτονομίας της περιοχής από την ισπανική Γερουσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. «Ο μόνος συνομιλητής μας παραμένει η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης», συμπλήρωσε.

Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας, τονίζει με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαιρετίζει τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης «για να κρατήσει ενωμένη την Ισπανία».

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική Γουϊάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας».