Skip to main content

Στήριξη προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ενότητας απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ενώ οι πρωθυπουργοί της Λιθουανίας και της Πολωνίας ζητούν λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας υπό τη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα ναξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση σε ένα μήνυμα ενότητας με τηνΑθήνα για τον κατευνασμό των αγορών, δήλωσε ο πρωθυπουργός τηςΠορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε συνέντευξή του σήμερα στο Reuters Insider. «Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι επιδεικνύουμε αλληλεγγύη (προς την Ελλάδα)», είπε.

Μέρκελ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς «κανόνες» που αφορούν τα ελλείμματα.

«Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη», είπε η καγκελάριος μετά την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Να βοηθήσει την Ελλάδα η ΕΕ

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι δυνατόν να καταστήσουν ακριβότερο τον δανεισμό για άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημερινή σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα της χώρας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας,΄Αντριους Κουμπίλιους.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθούμε την κατάσταση να μεταβάλλεται σε κρίση. Συνεπεία (των προβλημάτων της Ελλάδας) είναι πιθανόν να δούμε τα δικά μας spread να αυξάνονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιθουανός πρωθυπουργός.

Ο ΄Αντριους Κουμπίλιους δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα θέσει ως στόχο την ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη του 2014. «Θα θέσουμε τη χρονολογία αυτή στο πρόγραμμα σύγκλισης», είπε.

«Η χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα είναι η καλύτερη λύση»

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν έναν μηχανισμόγια την προσφορά οικονομικής βοήθειας προς τα αδύναμα μέλη της Ένωσηςκαι η χορήγηση δανείων στην Ελλάδα φαίνεται να είναι η καλύτερηεπιλογή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κατά την έναρξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Έναπράγμα θα είναι να επεξεργασθούμε μηχανισμούς βοήθειας για χώρες πουαπειλούνται από οικονομική κρίση. Εν προκειμένω, το θέμα είναι ηΕλλάδα», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσε ναπρόκειται για εθελοντικά δάνεια από χώρες μέλη. Αυτό φαίνεται να είναιη καλύτερη λύση», είπε προσθέτοντας ότι η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων δεν πρέπει να αποκλεισθούν.