Skip to main content

Στήριξη Μακρόν από πολιτικούς αντιπάλους

Διαρκή άνοδο των ποσοστών του Εμανουέλ Μακρόν καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία-Στο πλευρό του τα περισσότερα στελέχη των σοσιαλιστών

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις έχει φθάσει στο 25 % στον πρώτο γύρο και συντρίβει την Mαρίν Λεπέν στο δεύτερο με 62% έναντι 38%, γίνεται πλέον στόχος επιθέσεων αλλά και πόλος έλξης.

Η σημερινή δήλωση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου των Παρισίων Μπερνάρ Ντελανoέ ότι υποστηρίζει τον Μακρόν και όχι τον υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν ξεσήκωσε αντιδράσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο πρώην δήμαρχος δίνει έτσι το σήμα εκκίνησης προς σημαντικά στελέχη των σοσιαλιστών για νέες προσχωρήσεις στο στρατόπεδο Μακρόν.

Ανάμεσά τους ο νυν υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ,ακόμη και κάποιοι από τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, οι οποίοι συνθέτουν την κεντροδεξιά πτέρυγα των σοσιαλιστών.

Προς τα αριστερά ή τα δεξιά θα γείρει ο Μακρόν;

Υπάρχει ωστόσο έντονος προβληματισμός αναφορικά με το κατά πόσο η όλη κινητοποίηση είναι προς το συμφέρον του Εμανουέλ Μακρόν. Με άλλα λόγια κατά πόσο το «καράβι Μακρόν» θα κινδυνέψει να γείρει προς τα αριστερά, ενώ η μεγάλη του προσπάθεια είναι να το οδηγεί σε μια ισορροπημένη γραμμή εν μέσω δεξιάς και αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά, ο νικητής της προκριματικής Μπενουά Αμόν, που έχει καθηλωθεί στο 13%, έχει αυξήσει την επιθετικότητα κατά του Μακρόν διότι βλέπει τον κίνδυνο των διαρροών με το σκεπτικό της χρήσιμης ψήφου, αφού ο Μακρόν δείχνει ικανότερος για να αντιμετωπίσει τη Λεπέν.

Αλλά ακόμη και για τους Ρεπουμπλικάνους ο Μακρόν αποτελεί απειλή, αφού πολλοί εκ των στελεχών τους βιώνουν άσχημα την υπόθεση Φιγιόν, και ίσως να δουν τώρα τον Εμανουέλ Μακρόν ως εναλλακτική επιλογή.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle