Skip to main content

Στήριξη 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Η σταθερότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης, μέσω του Ταμείου Χρηματοστοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοστοπιστωτικής Σταθερότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σήμερα το μεσημέρι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Ταμείο, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από την συμφωνία της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. από τα 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης. Σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυσή του θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο.

Όπως διαβεβαιώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, το ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα παραμένει ισχυρό και θωρακίζεται επιπλέον μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι «ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους προς επιχειρήσεις και καταναλωτές σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, αλλά και με τη σωστή διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών και των παροχών των ανώτατων στελεχών τους».