Skip to main content

Στην Ξάνθη του καρναβαλιού οι αποκριάτικες στολές βρήκαν στέγη στο αρχοντικό Ορφανίδη

Σαββατοκύριακο στους δρόμους θα περάσουν οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης – Άνοιξε για πρώτη φορά το αρχοντικό του 1880

Μέρες τώρα η Ξάνθη ζει σε ρυθμούς καρναβαλιού με πολλή μουσική, χορό, χρώματα και αστείρευτο κέφι. Από σήμερα το βράδυ οι καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους και παρασύρουν μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν κατακλύσει την πόλη.

Η βραδινή παρέλαση, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα που ξεκινά στις 19.30 με αφετηρία τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας. Στην κορυφή της, ένα μοναδικό θέαμα από ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ και σφυρίχτρες, πολλές σφυρίχτρες, που δημιουργούν μεγάλο σαματά, ενώ τα πυροτεχνήματα θα δώσουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα το σημερινό, τελευταίο Σάββατο του καρναβαλιού.

Αύριο, Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 13.30 ξεκινά η μεγάλη παρέλαση με ευφάνταστους καρναβαλιστές να προσφέρουν μια πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Η παρέλαση θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης όπου θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το πάρτι των συλλόγων υπό τους ήχους των dj Tori Papadima και Alienist (Route41).

Image

 

Το απόγευμα στις 19.00 στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου και μπροστά σε χιλιάδες επισκέπτες θα αναβιώσει, όπως εδώ και 60 χρόνια το έθιμο «Τζάρου», με το κάψιμο του καρνάβαλου. Κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα η τελετή λήξης θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει την απαραίτητη λάμψη, υποστηρίζοντας ιδανικά την αναγέννηση και τον ερχομό του νέου μέσα από τις στάχτες του παλιού. Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

«Όπως κάθε χρόνο, η Ξάνθη μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πολιτισμού και μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, σας καλεί να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να παραδοθείτε στη διασκέδαση και την αυθεντική χαρά της γιορτής», δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, προσκαλώντας τον κόσμο να γνωρίσει την μεγάλη γιορτή και τη θρακιώτικη φιλοξενία.

Image

 

Αποκριάτικα κοστούμια σε μια διαφορετική έκθεση

Η Ξάνθη τιμά το καρναβάλι με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, αυτή ωστόσο που ξεχώρισε φέτος ήταν μια έκθεση με αποκριάτικες στολές από την 40χρονη ιστορία του θεσμού στο αρχοντικό Ορφανίδη, που στέγαζε στο παρελθόν το δημαρχείο και πλέον έχει ανακαινιστεί. Η πολύχρωμη έκθεση με 26 στολές, αντιπροσωπευτικές όσων παρήλασαν αυτές τις τέσσερις δεκαετίες πρόσφερε ένα ταξίδι εξερεύνησης στον κόσμο του καρναβαλιού.

Στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκε και πλήθος φωτογραφιών από τα πιο αστεία, πιο ιδιαίτερα, πιο όμορφα θεματικά άρματα που επίσης παρελαύνουν κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, αλλά και φωτογραφικές στιγμές από τα στάδια της κατασκευής τους. Μικροί και μεγάλοι θυμήθηκαν, θαύμασαν και μοιράστηκαν αναμνήσεις από παλιότερες αποκριάτικες παρελάσεις, στις οποίες συμμετείχαν.

Image

 

 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτήριο του παλιού δημαρχείου, στην οδό Μαυρομιχάλη κι έδωσε την ευκαιρία στους Ξανθιώτες, αλλά κυρίως στους επισκέπτες της πόλης με τα χίλια χρώματα να γνωρίζουν ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά του 19ου αιώνα.

Η εντυπωσιακή κατοικία του 19ου αιώνα

To αρχοντικό του Ορφανίδη βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη και χτίστηκε το 1880 από αρχιτέκτονες αυστροουγγρικής καταγωγής για τις ανάγκες της οικογένειας του Ξανθιώτη Εβραίου εμπόρου Ααρών Μωυσή, ο οποίος στη συνέχεια το πούλησε στον μεγαλέμπορα καπνού, Γιαννακό Ορφανίδη.

Πρόκειται για μια αστική αρχοντική κατοικία, στην είσοδο της πόλης, εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, με υλικά κατασκευής τον τοπικό ψαμμίτη από τα λατομεία της Μάνδρας και γρανίτη από τη Ροδόπη, ενώ εντυπωσιακό είναι το διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο.

Image

 

Το αρχοντικό διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες διακοσμήσεις από υλικό, που μέχρι σήμερα δεν εξακριβώθηκε η σύνθεσή του, καθώς και για τα σκαλιστά του ταβάνια. Τα ανοίγματα στο ισόγειο έχουν τοξωτά υπέρθυρα με περίτεχνες σιδεριές, με έντονα τονισμένη την είσοδο, ενώ στον όροφο είναι ορθογωνικά. Η κύρια πύλη είναι βαριά σιδερένια κατασκευή σε ύφος ρωμανικό και βρίσκεται επί της οδού Μαυρομιχάλη στο μέσον της όψης.

Το ιστορικό κτήριο αγοράστηκε το 1926 από τον δήμο και τον τότε δήμαρχο Πυγμαλίωνα Χρηστίδη και μέχρι το 2013 ήταν εκεί το Δημαρχείο Ξάνθης.