Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη οι προϊστορικές πατημασιές που είχαν κλαπεί στην Κρήτη

Βρέθηκαν τα προϊστορικά αποτυπώματα βάδισης προγόνου του ανθρώπου που είχαν κλαπεί πριν μερικές ημέρες από το Καστέλι Κισσάμου.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν προϊστορικά αποτυπώματα βάδισης προγόνου του ανθρώπου που είχαν κλαπεί πριν μερικές ημέρες από το Καστέλι Κισσάμου, στα Χανιά της Κρήτης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το ekriti.gr και το bloko.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε η Voria.gr, αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων έφτασαν στα ίχνη ενός άνδρα στη Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε στην κατοχή του οκτώ από τα κλεμμένα αποτυπώματα.

Έξι από τα κομμάτια ήταν κρυμμένα σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ ο άνδρας είχε κρύψει τα άλλα δύο κομμάτια στην οικία του στην Κρήτη. Τα στοιχεία του ταυτοποιήθηκαν και ο ίδιος παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή το πρωί στο Α.Τ. Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη. Δικογραφία σε βάρος του σχηματίζουν αστυνομικοί του Α.Τ. Κισσάμου.

Μάλιστα, ο άνδρας φέρεται να είναι καθηγητής σε ΕΠΑΛ. Τα αποτυπώματα βάδισης χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια.

Για την κλοπή είχε εκδόσει σχετική ανακοίνωση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας κος Χαρ. Φασουλάς μετέβη εχθές στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. Ο κος Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το ΜΦΙΚ καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».