Skip to main content

Στην τελική ευθεία η ανάπτυξη των ΣΕΑ στην Εγνατία οδό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την έναρξη ανάπτυξης των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), πάνω στην Εγνατία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει προσφορές από ενδιαφερόμενους
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την έναρξη ανάπτυξης των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), πάνω στην Εγνατία οδό. Ήδη, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το ΣΕΑ της Κουλούρας, στο νομό Ημαθίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Avin, και όπως όλα δείχνουν θα είναι έτοιμος το προσεχές καλοκαίρι, η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση ακόμη τεσσάρων νέων ΣΕΑ. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει τις σχετικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους και τις αξιολογεί, αλλά αδυνατεί να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων, γιατί περιμένει να αντικατασταθεί από τη νέα διοίκηση, την οποία δεν θα ήθελε να δεσμεύσει με μια μακροχρόνια συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι πριν τοποθετηθεί η νέα διοίκηση, δεν θα πρέπει να αναμένεται υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων. Στο καθεστώς αυτό βρίσκονται οι ΣΕΑ Παραμυθιάς, Καρβάλης, Μάκρης και Αρδανίου. Πλέον ελκυστικός αναδεικνύεται ο ΣΕΑ στην Καρβάλη του νομού Καβάλας, καθώς έχει προσελκύσει τρεις ενδιαφερόμενους, οι οποίοι κατάθεσαν και δεσμευτικές προσφορές.

Αν και προς το παρόν η ταυτότητα των «μνηστήρων» δεν έχει γίνει γνωστή, φημολογείται ότι πρόκειται για την εταιρεία AVIN του ομίλου MotorOil, τις επιχειρήσεις Κοθάλη και τον όμιλο της Vivartia. Για το Ελευθεροχώρι αντίστοιχα, υπάρχει προσφορά μόνο από την εταιρεία Avin, ενώ από μία προσφορά, εκ μέρους των επιχειρήσεων Κοθάλη, λέγεται ότι υπεβλήθη και για τους ΣΕΑ στη Μάκρη και στο Αρδάνιο.

Το πλάνο της Εγνατία Οδός ΑΕ, πάντως, προβλέπει την ανάπτυξη άλλων οκτώ (8) ΣΕΑ, πάνω στον οδικό άξονα, για τους οποίους την περίοδο που διανύουμε αναμένονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Συνολικά ωστόσο, θα υπάρχουν 13 ΣΕΑ στα 680 χλμ. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης είναι 25ετούς διάρκειας και στα ΣΕΑ εκτός από πρατήρια καυσίμων, βάσει του σχεδιασμού θα υπάρχουν και εστιατόρια, μίνι μάρκετ, καφέ, περιοχή για προβολή τοπικών προϊόντων κ.λπ.