Skip to main content

Στην τελική ευθεία: Το Eurogroup παρέλαβε την αξιολόγηση της πρότασης

Επιβεβαιώθηκε η παραλαβή της αξιολόγησης των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης - Στις 16:00 η κομβική συνεδρίαση της Ευρωομάδας

Την παραλαβή της αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης από τους θεσμούς, επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί σήμερα το Eurogroup.

«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup», έγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωομάδας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είχαν κληθεί να εξετάσουν την πρόταση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, ήταν θετικοί.

Η πρόταση της Αθήνας θα εξεταστεί στη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες, στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Οι «19» καλούνται να αποφασίσουν επί της επανέναρξης διαπραγματεύσεων με ορίζοντα συνολικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του Eurogroup θα εξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή -το ενδεχόμενο ακύρωσής της, όπως επί παραδείγματι είχε εγείρει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πολύ πιθανό.

Εντούτοις, το ενδεχόμενο πράσινο φως από το Eurogroup δεν θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας και της αγωνίας. Οι όποιες αποφάσεις θα έπρεπε άμεσα να περάσουν από τα Κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Φινλανδία), με ταχείες διαδικασίες εντός της επόμενης εβδομάδας και το αργότερο έως την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι στις 12:00, επί της ελληνικής προτάσεως για τη λήψη βοήθειας από τον ESM, συνεδριάζει το Euro Working Group.