Skip to main content

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση: Στον αέρα ασφαλιστικό-φορολογικό

Διεκόπησαν οι συζητήσεις, νέο ραντεβού το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» στο αφορολόγητο όριο, στον αέρα και το ασφαλιστικό.

Διεκόπησαν το βράδυ της Τετάρτης οι συνομιλίες της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των Θεσμών, καθώς διαπιστώθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, κυρίως με αυτές του ΔΝΤ, στο ασφαλιστικό, ενώ δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με το ύψος του αφορολογήτου ορίου.

«Διακόψαμε, ανοίξαμε όλα τα θέματα, θα συζητήσουμε ξανά αύριο», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους δημοσιογράφους, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι θέσεις της ελληνικές πλευράς είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με αυτές κυρίως του ΔΝΤ όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα, πρώτο σημείο-«αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν κάτω από το 0,8% για 15 -25 χρόνια ασφάλισης και να αυξηθούν από τα 26 χρόνια και πάνω, με ανώτατο όριο το 2,2% από το 2% για όσους έχουν ασφάλιση 40 χρόνια, ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης, θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Δεύτερο «αγκάθι» είναι η εθνική σύνταξη, η οποία θα παραμείνει στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ από τα 15 έως 20 χρόνια θα είναι κλιμακωτά μειούμενη ανά έτος κατά 1%.

Τρίτο σημείο-«αγκάθι» οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Το «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από το 6% και φτάνοντας ακόμα και στο 30% στις υψηλές.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, η εμπλοκή που προέκυψε αφορούσε το ύφος του αφορολόγητου ορίου, με την πλευρά του ΔΝΤ να επιμένει σε δραστική μείωση του αφορολογήτου, και την κυβέρνηση να προτείνει να παραμείνει αμετάβλητο στις 9.500 ευρώ.

«Δεν το κλείσαμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ως ορόσημο την Παρασκευή σημειώνοντας ότι το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο φορολογικό δεν υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία των στελεχών υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, αλλά επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Αύριο οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

Θέματα Δικαιοσύνης (12.00), Ασφαλιστικό (13.00), Δημοσιονομικό Πλαίσιο (16.00) και Χρηματοοικονομικά (19.00).