Skip to main content

Στην τελική ευθεία: Η προειδοποίηση και ο φόβος ατυχήματος

Το καμπανάκι του Πολ Τόμσεν για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και το κενό των 500 εκατ. ευρώ.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι θα υποχρεωθεί, εκ του καταστατικού του, να αποχωρήσει από το ελληνκό πρόγραμμα, εφόσον η φετινή χρονιά κλείσει αρνητικά για την Ελλάδα, χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Ως γνωστόν, ο επικεφαλής ευρωπαικών υποθέσεων του Ταμείου (και βαθύς γνώστης της ελληνικής υπόθεσης), Πολ Τόμσεν, προέβλεψε αρνητικό ΑΕΠ για φέτος στη χώρα μας, γεγονός το οποίο αν επιβεβαιωθεί τότε αυτομάτως θέτει θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η εκτίμηση του κάνει λόγο για αρνητική ανάπτυξη της τάξης του -0,5% με -0,7% αντί θετικού ρυθμού της τάξης του 2,5% που προβλεπόταν υπό κανονικές συνθήκες για φέτος.

Ως γνωστόν,  ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στις αρχές της εβδομάδας. Κατά τη διάρκειά της πιθανολογείται ότι συζητήθηκε το παραπάνω θέμα, όπως και το γεγονός ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο Ταμείο μια δόση από τα παλιά δάνεια, της τάξης των 746 εκατ ευρώ.  Κατά συνέπεια, εικάζεται ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο μιας μη πληρωμής της εγκαίρως και της συνέπειες αυτής της κίηησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα κενό, της τάξης της περίπου 500 εκατ ευρώ, για να καλύψει αυτή την υποχρεώση. Και το ζητούμενο είναι από πού θα βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να την καλύψει και να αποφύγει το ατύχημα.