Skip to main content

Μέσα στο φθινόπωρο το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω κινητού

Η Αποκεντρωμένη ενέκρινε τη σύμβαση, που θα υπογραφεί με την κοινοπραξία, η οποία θα αναλάβει το έργο για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το πράσινο φως άναψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων και εμποδίων κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη ενέκρινε τη σύμβαση, που θα υπογραφεί με την κοινοπραξία, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Η σύμβαση πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω του ύψους του προϋπολογισμού του έργου, που ανέρχεται στα 34,8 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος αναμένεται να ξεκινήσει το έργο το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να το αναπτύξει.

Εν τω μεταξύ, εξετάζεται από τη δημοτική αρχή πως θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία για τυχόν παραβάσεις. Ωστόσο, εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι ήδη είναι επιφορτισμένοι με αρκετές αρμοδιότητες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για τους ελέγχους και το Σώμα Ελεγκτών, με τρόπο που να μην θίγουν τα ήδη αυξημένα καθήκοντα τους.

Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ο δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέπει σε βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη κατά 20% αλλά και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης

Με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν δωρεάν σε σειρά δρόμων, που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί. Στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα μπορούν να σταθμεύουν επί πληρωμή οι επισκέπτες κάθε περιοχής για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο και έχουν καθοριστεί και οι οδοί για την εφαρμογή του νέου συστήματος. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν θέσεις στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με την πληρωμή αντιτίμου για τους επισκέπτες καταρχήν στην 1η, 3η και 5η Δημοτικές Κοινότητες, ενώ στη συνέχεια το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες (και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας) της Θεσσαλονίκης.

Στη ζώνη όπου σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί το νέο σύστημα θα διατεθούν 6.054 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες. Θα ισχύσει αρχικά στην περιοχή της πρώτης δημοτικής κοινότητας, η οποία καλύπτει το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες, δηλαδή από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 8 την επομένη το πρωί, οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Θα λειτουργεί ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου ή internet για δημότες και επισκέπτες. Ο πολίτης αρχικά θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην εταιρεία, που θα αναλάβει να οργανώσει το σύστημα, ώστε να αποκτήσει ένα προσωπικό κωδικό.

Όταν ο ενδιαφερόμενος οδηγός βρίσκει μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης θα μπαίνει από το κινητό του στην εφαρμογή, θα πληκτρολογεί τον κωδικό του και θα ξεκινάει να μετράει ο χρόνος παρκαρίσματος. Ουσιαστικά, θα πληρώνει το τίμημα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν ειδικές κάρτες με προπληρωμένο χρόνο από τα περίπτερα. Το σύστημα θα ελέγχεται από κεντρική κονσόλα η οποία θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλους τους χώρους, ενώ ειδικό Σώμα Ελεγκτών, στελεχωμένο από εργαζόμενους του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.

Το τέλος στάθμευσης είναι διαμορφωμένο σε 1,70 ευρώ ανά ώρα και με το νέο σύστημα η χρέωση θα γίνεται ανά λεπτό στάθμευσης και όχι ανά ώρα, όπως σήμερα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα λαμβάνουν ένα ειδικό σήμα, το οποίο θα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητό τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν εντελώς δωρεάν.