Skip to main content

«Φιλία» και «Φεγγάρι» ετοιμάζονται να πάρουν θέση στην παραλία

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την τελευταία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει στην τοποθέτηση των δύο εικαστικών έργων.

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχεται το θέμα της τοποθέτησης  του γνωστού έργου «Φεγγαράκι» μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο και ενός νέου γλυπτού «Φιλία Amicizia» του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένει την τελευταία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει στην τοποθέτηση των δύο εικαστικών έργων.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ αλληλογραφιών προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και καταθέσεις φακέλων από πέρσι την άνοιξη, όταν η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για τη χωροθέτηση των δύο έργων.

Όπως είπε, στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, «περιμένουμε την τελική απόφαση από την υπηρεσία της ΔΑΚ (Δημόσια Ανταλλάξιμα Κτήματα) προκειμένου να σταλεί στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης για υπογραφή και να μπορέσουμε έτσι να ξεκινήσουμε τις υπόλοιπες ενέργειες».

Το γνωστό σε όλους «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη  σχεδιάζεται μετά και τη σύμφωνη γνώμη του δημιουργού, να τοποθετηθεί στον Θερμαϊκό, στην παλιά παραλία και συγκεκριμένα στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας.  Το γλυπτό «Φιλία Amicizia», του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου, είναι δωρεά προς τον δήμο του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. Το γλυπτό θα πάρει τη θέση του «Φεγγαριού» στην εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.
 
Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να εγκρίνει τη χωροθέτηση, στη Νέα Παραλία, μιας κατασκευής με τον τίτλο «Όριο», που τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο, κατά τον φοιτητικό διαγωνισμό, που πραγματοποίησαν «οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε.).

Ο σύλλογος και η Π.Ε.Ε.Β.Ε. προτίθενται να  τοποθετήσουν την κατασκευή στον Κήπο των Γλυπτών ως δωρεά. Η κατασκευή αποτελείται από μεταλλική ανωδομή από φύλλα ειδικού χάλυβα και θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα.