Skip to main content

Στην τελική ευθεία για την επόμενη έξοδο στις αγορές

Θα αφορά σε ανταλλαγή παλιών ομολόγων, τα οποία εκδόθηκαν την περίοδο του PSI και βρίσκονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε ιδιωτικά χέρια.

Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει – σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις - η επόμενη κίνηση της Ελλάδας στις αγορές. Θα αφορά σε ανταλλαγή παλιών ομολόγων, με νέα. Έτσι, ο στόχος που θα επιτευχθεί θα είναι διπλός: από τη μία θα επιβεβαιωθεί η πορεία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και από την άλλη θα βελτιωθεί η εικόνα της ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παλιά ομόλογα, τα οποία θα αντικατασταθούν τώρα, εκδόθηκαν την περίοδο του PSI και βρίσκονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε ιδιωτικά χέρια.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τελικώς τα προς ανταλλαγή ομόλογα θα είναι 20 και θα αντικατασταθούν από πέντε νέες εκδόσεις. Το πιθανότερο δε είναι ότι δεν θα μεταβληθούν οι διάρκειες.

Μια άλλη εξέλιξη, που αφορά και πάλι τον χρηματοπιστωτικό χώρο είναι αυτή που έχει να κάνει με τον ESM και τη μετεξέλιξη του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Οι τελευταίες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι το τελευταίο ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο της τάξης των περίπου 18 εκατ ευρώ τη λειτουργία του και θα είναι μιας μορφής «επέκταση» του ESM. Η λειτουργία του τοποθετείται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά πάσα πιθανότητα θα ταυτιστεί χρονικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.