Skip to main content

Στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων αποσκοπεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΣΘΕΒ και Ελ

Σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με ΗΠΑ επιχειρεί ο ΣΘΕΒ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τον ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε χθες στη Λάρισα  ανάμεσα στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για κοινές δράσεις πού έχουν να κάνουν με την προαγωγή ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα στον Νομό Λάρισας. Ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε επίσης χθες το μεσημέρι και ανάμεσα στο Επιμελητήριο Λάρισας και στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.


Πιο συγκεκριμένα οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμφώνησαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες στις ΗΠΑ με σκοπό την εκεί προώθηση Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


- Οργάνωση τόσο κλαδικών όσο και μεικτών επιχειρηματικών αποστολών στις ΗΠΑ που σκοπό έχουν συναντήσεις διεύρυνσης ενδιαφέροντος και συνεργασίας (match making) μεταξύ των μελών των αποστολών αυτών και εκπροσώπων Αμερικανικών ομολόγων επιχειρήσεων.


- Συμμετοχή επιχειρήσεων του Ν. Λάρισας σε κλαδικές ή /και γενικές εκθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ με σκοπό την προώθηση τους στη μεγάλη Αμερικανική αγορά.


- Οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και άλλων συναντήσεων στις ΗΠΑ με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας του Ν. Λάρισας και της Ελλάδας γενικότερα ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων και ως κέντρου για την ανάπτυξη ξένων και μεικτών επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.


- Οργάνωση συναντήσεων με εξέχουσες όσο και διεθνείς προσωπικότητες στις ΗΠΑ περιλαμβανομένων και Ελληνικών ομογενειακών παραγόντων με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής συνεργασίας και την προβολή της Ελλάδας ως στρατηγικού επιχειρηματικού συνεταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.


- Οργάνωση ειδικών συναντήσεων ενημέρωσης των υπαλλήλων Ελληνικών κρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τους τρόπους προβολής και προώθησης Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και με την προβολή του Ν. Λάρισας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων.


- Οργάνωση πολυκλαδικών αποστολών για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση επισήμων Ελληνικών κρατικών επισκέψεων στις ΗΠΑ.


Επιπλέον οι τοπικοί φορείς συμφώνησαν ότι για την επιτυχία όλων των ανωτέρω δραστηριοτήτων απαιτείται συντονισμός και συνεργασία και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντονίσει τις προσπάθειες αυτές μαζί με όλες τις ανάλογες δραστηριότητες επιχειρηματικών φορέων απανταχού της Ελλάδας διαθέτοντας κάθε μέσο πού διαθέτει. Επίσης, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώνει εγκαίρως τους τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό οποιασδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητές του έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να ενημερώνουν επίσης έγκαιρα τα μέλη τους σχετικά ώστε αυτά να μπορούν να τις αξιοποιούν, αλλά και για να αποφεύγονται χρονικές και ομοειδείς αλληλοεπικαλύψεις.


Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνεργασίες πού αποφασίσθηκαν με τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς και τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας πού αποβλέπει στη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις του Ν. Λάρισας και των ΗΠΑ με τελικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.


O Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Νίκος Ρώμνιος δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου είναι το επισφράγισμα μιας συνεργασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και θα συνεχιστεί με νέες δράσεις προς όφελος της ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των επιχειρήσεων της, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.