Skip to main content

Στην πλατεία Αριστοτέλους κατασκήνωσαν πρόσφυγες (φωτο+vid)

Στόχος της κινητοποίησης είναι να συγκεντρωθούν γύρω στα 300 άτομα και να ξεκινήσουν πορεία μέχρι τα σύνορα. Το κάλεσμα έγινε μέσω social media.

Στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί πρόσφυγες όλων των ηλικιών, μετά από κάλεσμα που φέρεται να απηύθυναν άγνωστοι, μέσω διαδικτύου, με σκοπό να κινηθούν μαζικά προς τα σύνορα.

Έως αυτή την ώρα βρίσκονται στο σημείο γύρω στους 100 πρόσφυγες, που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ενώ έχουν στήσει και μία σκηνή.

Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και αρκετά γυναικόπαιδα.

Μάλιστα, ένας εκ των προσφύγων, έβαλε φωτιά στο μπουφάν το οποίο φορούσε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί.

Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν έως τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, όπου ζουν συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στους δημοσιογράφους στόχος της κινητοποίησης είναι να συγκεντρωθούν γύρω στα 200 με 300 άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια να ξεκινήσουν πεζή πορεία μέχρι τα σύνορα, όπου αναμένεται να φθάσουν αύριο και από εκεί να ταξιδέψουν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε φαγητό, ούτε νερό, ούτε δουλειά, ούτε εκπαίδευση, δεν έχουμε τίποτα. Υπάρχουν άτομα τα οποία κοιμούνται πάνω στα δέντρα. Στα hot spot δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους. Μας λένε να βγούμε έξω», ανέφερε ένας εκ των προσφύγων.

Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονικης παρακολουθούν τις κινήσεις των προσφύγων και ειναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσιες Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε ετοιμότητα είναι και η Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί καμία κίνηση σε κανένα από τα κέντρα φιλοξενίας από τους νομούς των Σερρών και του Κιλκίς.

Για το ζήτημα που προέκυψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από νωρίς το πρωί έχει σταλεί στο σημείο διερμηνέας ΜΚΟ καθώς και κοινωνικός λειτουργός.