Skip to main content

Θεσσαλονίκη 1917: Αναβιώνει στη ΔΕΘ, καίγεται ξανά στην Αριστοτέλους

Performances από ηθοποιούς και σόου με φωτιές - Τεράστια μακέτα έξω από τη ΔΕΘ, θα παραδοθεί στις φλόγες σε εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Μία εντυπωσιακή μακέτα μήκους 30 μέτρων, που αποτελεί πιστή αναπαράσταση της Θεσσαλονίκης έτσι όπως ήταν το 1917, πριν το ξέσπασμα της ολέθριας πυρκαγιάς που άλλαξε το πρόσωπο της πόλης, θα τοποθετηθεί έξω από την έκθεση και συγκεκριμένα μπροστά στην πύλη της ΧΑΝΘ.

Η μακέτα θα τοποθετηθεί μπροστά από την πύλη λίγο μετά τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, δηλαδή είτε το Σάββατο το βράδυ είτε την επόμενη ημέρα, και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο διεθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης για την επέτειο των 100 χρόνων από την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς.

Εκεί θα πραγματοποιούνται καθημερινά performances με τη συμμετοχή ηθοποιών αλλά και ένα ειδικό εικοσάλεπτο σόου με φωτιές που έχουν επιμεληθεί πυροτεχνουργοί και στη διάρκεια του οποίου θα φαίνεται πώς οι φλόγες τύλιξαν τη Θεσσαλονίκη. 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι, όπως λέει ο κ. Ποζρικίδης, να μεταφερθεί στους θεατές η ατμόσφαιρα εκείνης της ημέρας. 

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της 82ης Έκθεσης, η μακέτα θα μεταφερθεί στην πλατεία Αριστοτέλους όπου και θα παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες σε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με τη ΔΕΘ και την «Παράλλαξη» και τη βοήθεια πολλών άλλων ομάδων και φορέων της πόλης.

Σημειώνεται ότι η μακέτα βασίζεται σε φωτογραφίες της εποχής ενώ σε κάποια σημεία το ύψος της θα φτάνει μέχρι και στα 4 μέτρα. 

Για την επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά, στη διάρκεια της ΔΕΘ θα προβάλλεται επίσης καθημερινά μέσα στον χώρο της έκθεσης το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη», συμπαραγωγή του Γρηγόρη Βαρδαρινού και της COSMOTE TV, με την υποστήριξη της ΔΕΘ - HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.