Skip to main content

Στην περιφέρεια θα δοθεί το 80% του Ε.Σ.Π.Α.

Ο Κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι τα περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ θα δοθούν στην ελληνική περιφέρεια.
Τη δέσμευσή του ότι το 80% των χρηματοδοτήσεων τουΕθνικού Στρατηγικό Πλαισίου Αναφοράς (2007 - 2013) θα δοθεί στην Ελληνική Περιφέρεια, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αυτό το πρόγραμμα θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση με σιγουριά και αισιοδοξία και ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα, καθώς και την στήριξη της Ελληνικής Περιφέρειας.

Το ΕΣΠΑ εκπονήθηκε στο πλαίσιο τηςνέας στρατηγικής προσέγγισης για την Πολιτική Συνοχής της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΠΑ «..εξασφαλίζει ότι η συνδρομή απότα Ταμεία συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριεςγραμμές για τη συνοχή και προσδιορίζει το σύνδεσμο μεταξύ τωνκοινοτικών προτεραιοτήτων αφενός και του εθνικού προγράμματοςμεταρρυθμίσεων αφετέρου». Η χρηματοδότησή του εξασφαλίστηκε μέσω τουΕυρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2005 και ανέρχεται σε 20,4 δισευρώ. 

Πρωτοβουλία του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί οαναπτυξιακός σχεδιασμός της Ελλάδας είναι η διχοτόμηση της χώρας σεπέντε χωρικές ενότητες, στις οποίες λειτουργούν πέντε περιφερειακάεπιχειρησιακά (ΠΕΠ)ως εξής: ΕΠ Μακεδονίας- Θράκης, ΕΠ δυτικήςΕλλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ΕΠΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου και ΕΠ Αττικής. Στόχος τωνσυγκεκριμένων φορέων είναι η αρωγή στην κάλυψη αναγκών όπως: κοινωνικέςυποδομές, υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη, πολιτισμός, ενίσχυση ορεινών,μειονεκτικών, νησιωτικών περιοχών κ.α.

Μέσα στις εργασίες τουΕΣΠΑ εμπίπτουν και τα Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας, σε έξι αποτα οποία συμμετέχει η χώρα μας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίωνξεπερνά τα 320.000.000 ευρώ. Τα βασικότερα απο αυτά είναι τα εξής:Πρόγραμμα «Ελλάδα-Βουλγαρία», προϋπολογισμού 110.735.958 Ευρώ, Πρόγραμμα «Ελλάδα-Ιταλία», προϋπολογισμού 88.955.170 Ευρώ, Πρόγραμμα«Ελλάδα-Κύπρος», αρχικός προϋπολογισμός 41.633.290 Ευρώ (μετά τηναναθεώρηση του Προγράμματος ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 44.593.923Ευρώ).

Ακόμη,στο πλαίσιο των ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ έχει καταθέσειΠροκήρυξη στις 28/08/2009 για την ενίσχυση επιστημόνων-ελεύθερωνεπαγγελματιών η οποία αφορά την παροχή σύγχρονου τεχνολογικούεξοπλισμού για την  διευκόλυνση της επαγγελματικής δραστηριότητας τωνακόλουθων επαγγελμάτων: γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κ.α. Η συνολικήδαπάνη ανέρχεται σε 250 εκ ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίεςέχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεναπασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Συγκεκριμένα η χορηγίααφορά τη παροχή εξοπλισμού πληροφορικής, του απαραίτητου λογισμικούκαθώς και εξειδικευμένου εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας για τηνπαροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).Η υποβολήτων προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδαςwww.ependyseis.gr, από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι την 9η Οκτωβρίου2009 χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπεινα συμπληρώσει ηλεκτρονικά τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, έναν αριθμότραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον τοσχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στιςοποίες επιθυμεί να προβεί.

 Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτενα επισκεφθείτε  τη κεντρική διεύθυνση του ΕΣΠΑ www.espa.gr καθώς καιτο www.epenyseis.gr. Οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να υποβληθεί στιςηλεκτρονικές διευθύνσεις infoespa@mnec.gr και mme@mnec.gr. Επιπλέον,υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό στις συνεργαζόμενες Τράπεζες.