Skip to main content

Στην Ουκρανία ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τουσκ στη γειτονική χώρα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έφθασε σήμερα στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του, σε μια ένδειξη συμπαράστασης προς την κυβέρνηση του Κιέβου καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει τα δύο χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τουσκ στη γειτονική αυτή χώρα.

Η Βαρσοβία έχει αναδειχθεί σε βασικό σύμμαχο του Κιέβου, το οποίο αναζητεί μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική στήριξη από τους δυτικούς του εταίρους για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

"Στις 22 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επισκέπτεται το Κίεβο. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε αυτή την ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν συνημμένες φωτογραφίες από την αποβίβαση του Τουσκ από το τρένο.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Τουσκ είχε αναφέρει ότι προετοιμάζει την επόμενη επίσκεψή του στο Κίεβο, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή ημερομηνία για λόγους ασφαλείας.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στις 13 Δεκεμβρίου, είχε στη συνέχεια τονίσει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και στην πρώτη γραμμή ήταν «το υπ'αριθμόν ένα ζήτημα για την πολωνική ασφάλεια».

«Άλλα θέματα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τα συμφέροντα των πολωνικών αερομεταφορών, επομένως υπάρχει κάτι να συζητηθεί στο Κίεβο», είχε προσθέσει.

Οι Πολωνοί μεταφορείς, που είχαν αποκλείσει τα σύνορα με την Ουκρανία από τον Νοέμβριο για να καταγγείλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το Κίεβο, ανέστειλαν την κινητοποίησή τους την περασμένη εβδομάδα, αναμένοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της νέας κυβέρνησης με το Κίεβο και τις Βρυξέλλες και τα βήματα που αναμένονται από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η επίσκεψη του Τουσκ στο Κίεβο συμπίπτει με την αργία για τον εορτασμό της ουκρανικής Ημέρας της Ενότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ