Skip to main content

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο κιχί – Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί η παραδοσιακή Κοζανίτικη πίτα

Η Κοζανίτικη πίτα που ετοιμάζεται εδώ κ 10 χρόνια την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς φέτος θα είναι 5.60 μέτρα

Το μεγαλύτερο κιχί ετοιμάζει και φέτος ο Γιάννης Σιδέρης στο φούρνο που διατηρεί σε γειτονιά της Κοζάνης. Η Κοζανίτικη πίτα που ετοιμάζεται εδώ κ 10 χρόνια την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς φέτος θα είναι 5.60 μέτρα.

Το κιχί, η κοζανίτικη πίτα, αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα που προσφέρεται δωρεάν μαζί με το κρασί σε όλους τους φανούς σε όλους τους επισκέπτες.

Ο Γιάννης Σιδέρης και πρωταγωνιστής του Φανού Αϊ Δημήτρης τα “Παρταλόπουλα” ετοιμάζει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο κιχί διεκδικώντας βραβείο γκίνες. Η νόστιμη Κοζανίτικη πίτα με την παραδοσιακή συνταγή γίνεται ανάρπαστη κάθε χρόνο. Στο φούρνο του Γιάννη Σιδέρη η προετοιμασία ξεκίνησε σήμερα Κυριακή στις 3 τα ξημερώματα αφού κάθε χρόνο προστίθενται και πόντοι για να είναι έτοιμη και να ψηθεί μέχρι το μεσημέρι.

Το κιχί και φέτος θα παρουσιαστεί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και θα μοιραστεί στους επισκέπτες μετά τη 1 το μεσημέρι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μικρής Αποκριάς στην πόλη της Κοζάνης. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κιχιού, κοντά στα 50 κιλά αλεύρι, 35 κιλά τυρί, 9700 κιλά λάδι, 10 κιλά βούτυρο και 32 αυγά για να φτιαχτεί το κιχί που κάθε χρόνο προστίθενται πόντοι, η διάσταση έφτασε πέρσι τα 2,40 επί 2,40 τετραγωνικά μέτρα. Η προετοιμασία ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα, η κατασκευή θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί και θα χρειαστεί μιάμιση ώρα ψήσιμο. Το τρανύτερο κιχί θα μοιραστεί στην κεντρική πλατεία όπου θα βρεθούν υπεύθυνοι του Γκίνες και του Μισελέν για να δοθούν τα βραβεία, όλα όσα θα διαδραματιστούν διακωμωδούνται όπως η παράδοση απαιτεί.