Skip to main content

Στην κυκλοφορία το καλοκαίρι ο δρόμος Θέρμη - Γαλάτιστα

Ούτε το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν τελειώσει τα 4 χλμ που υπολείπονται, λόγω απαλλοτριώσεων. Στην κυκλοφορία από χτες και νέο τμήμα στην Αγ. Αναστασία

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Θέρμη – Γαλάτιστα, έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις κι αυτός όχι ολοκληρωμένος, καθώς θα απομείνει προς κατασκευή το τμήμα της νέας χάραξης, από την Αγία Αναστασία μέχρι το υφιστάμενο οδικό τμήμα που φτάνει στον Πολύγυρο.

Από χτες δόθηκε στην κυκλοφορία ένα ακόμη κομμάτι του δρόμου, στην παράκαμψη της Αγίας Αναστασίας, που είναι κι από τα κρίσιμα για την κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς το προηγούμενο διάστημα, οι οδηγοί, ειδικά τη θερινή περίοδο, ήταν αναγκασμένοι να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία στις διελεύσεις τους από το σημείο.

Η εκκρεμότητα αφορά στο τμήμα 4 χλμ. του δρόμου, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις κι έτσι δεν μπορεί να δημοπρατηθεί. Είναι άλλωστε το μοναδικό τμήμα που αποτελεί νέα χάραξη, άρα νέο δρόμο στην ουσία κι όχι βελτίωση του υφιστάμενου.

Η κατασκευή του δρόμου Θέρμης – Γαλάτιστας άρχισε το 2013 και μετά δυο παρατάσεις επρόκειτο να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2015, όμως πήρε νέα παράταση ενάμισι έτους και πλέον οι αρμόδιοι της «Εγνατία Οδός ΑΕ» υπολογίζουν πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα δοθεί στην κυκλοφορία (με την εκκρεμότητα των 4 χλμ.), ανακουφίζοντας τις μετακινήσεις προς το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής το φετινό καλοκαίρι.

Στα 4 χλμ. πρέπει να υλοποιηθούν δυο κόμβοι, της Λακκιάς και της Περιστεράς, οι οποίοι θα δημοπρατηθούν με το υπολειπόμενο τμήμα μέχρι τη Γαλάτιστα (η νέα χάραξη), ώστε να αποφεύγουν οι οδηγοί τις επικίνδυνες στροφές που έχει ο σημερινός δρόμος. Στόχος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» είναι να γίνει η δημοπράτηση το ερχόμενο φθινόπωρο και μέσα σε ενάμιση χρόνο να παραδοθεί στην κυκλοφορία και το συγκεκριμένο τμήμα.

Ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Απόστολος Αντωνούδης, επισήμανε στη Voria.gr ότι «υπολογίζουμε πως θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το συγκεκριμένο τμήμα το φθινόπωρο του 2017 και πως θα χρειαστεί περίπου ενάμιση έτος για την ολοκλήρωσή του. Δυστυχώς, και το συγκεκριμένο τμήμα, όπως και τα περισσότερα οδικά έργα στην Ελλάδα είναι θύμα των απαλλοτριώσεων. Οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν για πολλά χρόνια. Αν είχαν ολοκληρωθεί, θα είχε τελειώσει και ο δρόμος ήδη».

Με αυτά τα δεδομένα, ούτε το φετινό, αλλά ούτε και το καλοκαίρι του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα των τεσσάρων χιλιομέτρων και οι αρμόδιοι ευελπιστούν ότι δεν θα ακυρώσει το σημαντικό όφελος που προκύπτει από τον ολοκληρωμένο άξονα των 21 χλμ.

Ο δρόμος Θέρμη – Γαλάτιστα είναι μήκους 24 χλμ. και κατασκευάστηκε το 1916! Η διαπλάτυνση του δρόμου συζητείται εδώ και δεκαετίες, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν αντέχει τους κυκλοφοριακούς φόρτους τα καλοκαίρια. Έπειτα από διάφορους σχεδιασμούς επιλέχτηκε η λύση της διαπλάτυνσης, υπερύψωσης, ενίσχυσης και ανακατασκευής του υφιστάμενου οδοστρώματος για τα 21 χλμ. και μόνο για τα 3 χλμ. η κατασκευή νέου δρόμου, σε νέα χάραξη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 36 εκ. ευρώ.