Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΣΤΗΝ KBC ΕΝΑΝΤΙ 610 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Tην πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης θυγατρικής στο εξωτερικό, της UBB στη Βουλγαρία, ολοκλήρωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Tην πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης θυγατρικής στο εξωτερικό, της UBB στη Βουλγαρία, ολοκλήρωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε 610 εκατομμύρια εκατ. ευρώ. Πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).

Στη Βουλγαρία η UBB κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς και μάλιστα είναι η πρώτη τράπεζα από πλευράς χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα. Το συνολικό ενεργητικό της ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 2,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 2,6 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D. (η Συναλλαγή).

Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε €610 εκατομμύρια. Πριν από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους €50 εκατομμυρίων, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).
   
Η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease  ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά".  

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ