Skip to main content

Στην Ινδία ο Μητσοτάκης - «Ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» (video)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή να βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες

Δεκτός από τον πρόεδρο της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί έγινε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή να βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες.

Image

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για την Ελλάδα η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων θα γίνουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και η στρατηγική συνεργασία, για να ενισχυθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί».

Image

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ να συζητήσω με τον πρωθυπουργό» κατέληξε στη σύντομη δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τελετή υποδοχής από τον Ινδό ομόλογό του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο για τον Μαχάτμα Γκάντι στο Νέο Δελχί.

 Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον κ. Μόντι και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 18:10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Jagdeep Dhankhar ενώ στις 21:30 ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες

Δύο επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την προσπάθεια περαιτέρω σύσφιξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Ινδία, υπογράφονται σήμερα στο Νέο Δελχί στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής και της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συμφωνίες αφορούν τον όμιλο Eurobank και τον όμιλο Eurolife FFH, στους οποίους βασικός μέτοχος είναι η Fairfax Holding του Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, με τις National Payments Corporation of India (NPCI) και LTIMindtree του ομίλου Larsen & Toubro (L&T) αντίστοιχα.

Η NPCI αποτελεί ουσιαστικά τον βραχίονα εκτέλεσης συναλλαγών στη λιανική και τον διαχειριστή ευρύτερα των συστημάτων πληρωμών στη χώρα. Η L&T πάλι είναι ένας πολυσχιδής όμιλος-κολοσσός με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στις εξορύξεις, στην ενέργεια, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων και οι ασφάλειες) με κύκλο εργασιών σχεδόν 21 δισ. ευρώ.

Τα μνημόνια συνεργασίας από πλευράς των δύο ελληνικών Ομίλων θα υπογράψουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου που συμμετέχουν στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υπ. Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπ. Εξωτ, αρμόδιο για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Το UPI

Με βάση το μνημόνιο που θα υπογράψουν σήμερα η Eurobank και η NPCI, η πρώτη αναμένεται να διασυνδεθεί στο σύστημα UPI και να καταστεί δίαυλος άμεσων συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

«Το σύστημα αυτό είναι το αντίστοιχο IRIS που έχουμε εμείς. Επιτρέπει την πίστωση από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο», εξηγούσε στο newmoney.gr ο κ. Καραβίας. «Στην Ινδία, όπου κατά βάση η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών ήταν με μετρητά, το συγκεκριμένο σύστημα έφερε επανάσταση και κατάφερε να διεισδύσει ως το πλέον απομακρυσμένο χωριό της χώρας και με αυτό τον τρόπο οι ψηφιακές πληρωμές να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται».

Η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν μία πρόταση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στον Έλληνα πρωθυπουργό όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να ανοίξει άμεσος δίαυλος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών για την μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία.

Με βάση το μνημόνιο που θα υπογραφεί σήμερα Eurobank και NPCI θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία ώστε να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις, κανονιστικές, τεχνολογικές κοκ, προκειμένου το UPI να λειτουργεί μέσω της Eurobank στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως εξηγούσε ο κ. Καραβίας, θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, τους Ινδούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας αλλά και τους Ινδούς μετανάστες που διαβιούν στην Ελλάδα καθώς οποιαδήποτε συναλλαγή θα πιστώνεται άμεσα.

Ο πρωθυπουργός

Πριν την τελετή υπογραφής των δύο συμφωνιών ο πρωθυπουργός θα γίνει επισήμως δεκτός απ’ τον πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Μόντι. Ήδη απο χθες το Νέο Δελχί είχε «σημαιοστολιστεί» ενώ είχαν τοποθετηθεί και αφίσες στους δρόμους με τις φωτογραφίες των δύο πρωθυπουργών

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία.

Οι Ινδοί δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων ως μέρος της στρατηγικής τους να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις συνολικά με την Ευρώπη.

Κάτι που φάνηκε ήδη από χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου “2nd India - Europe Business and Sustainability Conclave” που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών (CII) στο οποίο η πολυάριθμη ελληνική αποστολή - οι φορείς εξωστρέφειας υπό το Enterprise Greece, και οι περίπου 75 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων - έχουν την τιμητική τους στις παρουσιάσεις αλλά και τις συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων απ’ την Ινδία.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», σημείωσε στην ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο οποίο συμμετείχε από κοινού σε πάνελ με τον Ινδό ομόλογο του Subrahmanyam Jaishankar, τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας και της Λετονίας καθώς και τον Πρόεδρο του CII.