Skip to main content

Στην εποχή της εικόνας επικρατεί η αναγνωρισιμότητα και όχι η αξία

Η αναζήτηση νέων, ωραίων, λαμπερών και κυρίως ικανών να προσελκύσουν τον τηλεοπτικό φακό προσώπων γητεύει τις ηγεσίες των εκλογικών συσσωματώσεων.
Η κατάθεση του συνόλου των εκλογικών συνδυασμών  επιβεβαίωσε την τάση που εδώ και καιρό έχει αρχίσει να γίνεται κυρίαρχη στα επικοινωνιακά επιτελεία των πολιτικών κομμάτων.

Έτσι, η αναζήτηση νέων, ωραίων, λαμπερών και κυρίως ικανών να προσελκύσουν τον τηλεοπτικό φακό προσώπων γητεύει τις ηγεσίες των εκλογικών συσσωματώσεων και τρέφει τις ελπίδες ότι θα καρπωθούν ένα μέρος των «απολιτίκ» αναποφάσιστων.

Εφόσον δεν φαίνεται δυνατόν να προσελκύσουν όλους εκείνους που αποστρέφονται τον κομματικό σταβλισμό ή απλώς αδιαφορούν για τα πολιτικά δρώμενα, επιλέγουν να στείλουν το βουνό στον Μωάμεθ χρίζοντας πολιτευτές πρωταγωνιστές τηλεοπτικών πλάτω, «πανελίστες» ποικιλώνυμων ιδιοτήτων, προβεβλημένους αστέρες και εν γένει ανθρώπους της «καλλιτεχνίας» και του αθλητισμού που τους γνωρίζουν περισσότεροι από τη μητέρα τους, όπως σημείωνε παλαιότερα πολιτικός με υψηλό δείκτη αυτογνωσίας.

Έτσι, η αναρρίχηση στην κομματική ιεραρχία θεωρείται μάλλον υποδεέστερο προσόν από την ατσαλάκωτη εμφάνιση, ενώ για την ιδεολογία και τις ικανότητες διαχείρισης των προβλημάτων του τόπου, ούτε λόγος να γίνεται. Τι σημασία έχει να μπορεί ο επίδοξος πολιτευτής να διαβάζει τα νομοσχέδια ή τις διεθνείς συνθήκες που θα κληθεί να επικυρώσει στη Βουλή, αφού ούτως ή άλλως θα έχουν φροντίσει να τα μελετήσουν αντ’ αυτού  υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και να τον ενημερώσουν με SMS για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στην αντίστοιχη ψηφοφορία. Και ο προϋπολογισμός που θα πρέπει να ψηφιστεί από την εθνική αντιπροσωπεία; Ε, καλά αφού το κόμμα έχει συνολική στάση γιατί να ασχολείται ο κάθε βουλευτής χωριστά, χάσιμο χρόνου θα είναι.

Και ο χρόνος αυτός μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί με περισσή σοφία για να συνδράμει την επόμενη εκλογική επιτυχία, σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το τρίπτυχο: επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία! Ο υποψήφιος είναι έτοιμος και η βουλευτική έδρα τον περιμένει. Αλλά θα μπορέσει έτσι να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας; Όλα αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες στη εποχή της εικόνας.