Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
x

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ EUROGROUP

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι θεσμοί

Με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θα επιδιώξουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να γεφυρωθεί η απόσταση που τους χωρίζει.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει αρχικά να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη σημερινή μέρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσακαλώτος να έχει συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση,γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Με επόμενο «σταθμό», τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.

Έχει ήδη, άλλωστε, καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές: έχουν, έτσι, συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ