Skip to main content

Στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών εντάσσονται οι ΟΤΑ

Με την πληρωμή μισθοδοσίας Ιουνίου, η ΕΑΠ ξεκίνησε την καταβολή αμοιβών για 26 «Καλλικρατικούς» Δήμους, εγκαινιάζοντας τις καταβολές στους ΟΤΑ.

Με την πληρωμή μισθοδοσίας Ιουνίου, η Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) ξεκίνησε την καταβολή αμοιβών για 26 «Καλλικρατικούς» Δήμους (2872 αμειβόμενοι), εγκαινιάζοντας τις καταβολές στους ΟΤΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για σημαντικό ορόσημο καθώς ενσωματώνει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ένταξη φορέων στην διαδικασία καταβολής μισθοδοσίας της ΕΑΠ. Ήδη το 79% των περίπου 580.000 αμειβομένων της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν με επιτυχία ενταχθεί στην διαδικασία.

Συγκεκριμένα, αμείβονται 299.420 άτομα για λογαριασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης (πλην δασκάλων - καθηγητών), 106.823 για λογαριασμό νοσοκομείων, 99.106 για λογαριασμό της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, 2872 για λογαριασμό Δήμων και 707 για λογαριασμό ΝΠΔΔ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ενεργοποίηση της λειτουργίας της ΕΑΠ ακολουθεί την προγραμματισμένη πορεία. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των χρηματικών ενταλμάτων (που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών) είναι εκθετική (συνολικός αριθμός: 2172), οι ενταγμένοι εκκαθαριστές έφτασαν στους 483 και τα συνολικά αρχεία που επεξεργάστηκε η ΕΑΠ τα 3908.

Ο συνολικός αριθμός των αμειβομένων έφτασε τους 467.421 ή το 61% των απογεγραμμένων υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησηςμ η οποία περιλαμβάνει τα Υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΠ είναι υπεύθυνη για την καταβολή των παντός είδους αμοιβών του στενού Δημοσίου αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.