Skip to main content

Στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή βάση για παροχή Internet εν πτήσει

Στην Ελλάδα εγκαθίσταται η επίγεια δορυφορική υποδομή του European Aviation Network-EAN, για παροχή ευρυζωνικού internet σε πτήσεις.

Τον όμιλο ΟΤΕ επέλεξε ο κορυφαίος πάροχος κινητών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως Inmarsat, για να εγκαταστήσει την επίγεια δορυφορική υποδομή του European Aviation Network-EAN, για παροχή ευρυζωνικού internet σε πτήσεις πάνω από την Ευρώπη.

Ο επίγειος δορυφορικός σταθμός που θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα θα αποτελέσει πύλη πρόσβασης για το νέο προηγμένο, υπό κατασκευή, δορυφόρο του Inmarsat. Ο δορυφόρος θα επικοινωνεί με τον τερματικό εξοπλισμό των αεροσκαφών (MSS) και θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών internet, που προσφέρει ο Inmarsat, με τον OTE να αναλαμβάνει τη λειτουργία τoυ σταθμού δορυφορικής πρόσβασης.

Το European Aviation Network είναι ένα πρωτοποριακό δίκτυο που θα επιτρέπει σε εκατομμύρια επιβάτες πτήσεων πάνω από την Ευρώπη να χρησιμοποιούν εν πτήσει τα smartphones και τις άλλες συσκευές τους, όπως θα έκαναν και στο έδαφος. Το ΕΑΝ θα συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία του νέου δορυφόρου Inmarsat, με ένα νέο πανευρωπαϊκό επίγειο ευρυζωνικό δίκτυο τεχνολογίας LTE, που θα κατασκευάσει η Deutsche Telekom.