Skip to main content

Στην έκδοση ομολόγων προχωρά η Κύπρος μέσα στο 2016

Στις αγορές ετοιμάζεται να «βγει» η Κύπρος, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, πριν καν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος του προγράμματος.

Στις αγορές ετοιμάζεται να «βγει» μέσα στο 2016 η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Λευκωσία αναφέρουν ότι μάλλον θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα είναι οι πρώτοι τίτλοι που θα εκδώσει η χώρα μετά την έξοδο της από το Πρόγραμμα της, τον περασμένο Μάρτιο, πριν καν συμπληρωθεί ο προβλρπόμενος χρόνος και πριν χρειασθεί να απορροφηθεί το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που είχε εκπονηθεί για το σκοπό αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε ξαναβγεί στις αγορές, ενόσω ήταν σε πρόγραμμα, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για την ιστορία, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της, σήμερα, διαπραγματεύεται στο 3,75% και όλα δείχνουν ότι αν όλα πάνε καλά με την πενταετή έκδοση, τότε θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Το παράδοξο της όλης ιστορίας είναι ότι η Κύπρος μπήκε πιο αργά από την Ελλάδα σε Μνημόνιο, βγήκε όμως πιο νωρίς και τώρα αναζητά κεφάλαια από τις ελεύθερες αγορές, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως όταν υπάρχει διάθεση να γίνουν πράγματα, απλά ...γίνονται.