Skip to main content

Στην Αθήνα o Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι - Συναντάται με τον Τσίπρα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκτούν σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης

Την Αθήνα επισκέπεται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ό,τι προέκυψε, δηλαδή, το τελευταίο διάστημα και προστέθηκε στην ατζέντα του κ. Κέρι μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι, ασφαλώς, και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι και την αποστολή στη συνέχεια στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια 'Αμος Χοκστάιν οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.