Skip to main content

Στην Αθήνα οι θεσμοί για την δ' αξιολόγηση τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα ξεκινά ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων στην Αθήνα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν τη Δευτέρα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν νέες διαβουλεύσεις σχετικά με την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Θέματα ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η επισκόπηση του προγράμματος, θα τεθούν επί τάπητος κατά την έναρξη την συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν - ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι - ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι - ESM).

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 15:00 με το θέμα της ενέργειας και θα συνεχιστούν, πιθανότατα ως τις 18:00, με αντικείμενο την επισκόπηση του προγράμματος και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξουν τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου -και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες- προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα 88 προαπαιτούμενα και στη συνέχεια να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα ζητήματα του χρέους και την «επόμενη μέρα» των μνημονίων.

Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τέλος, τα δάνεια που προβλέπεται να εκταμιευτούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος ανέρχονται συνολικά σε 18,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα 6,7 δισ. της γ’ αξιολόγησης.