Skip to main content

Ξεκινούν για τα σύνορα με Σκόπια οι πρόσφυγες της Αριστοτέλους

Περίπου 70 πρόσφυγες παραμένουν στην πλατεία Αριστοτέλους και είναι αποφασισμένοι να αψηφήσουν τον καιρό και να περπατήσουν μέχρι τα σύνορα.

Για τα σύνορα με την ΠΓΔΜ θα αναχωρήσουν στις 19.00 οι περίπου 70 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν από τις 10.00 στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Άντρες, γυναίκες και παιδιά από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Συρία έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη από διάφορα σημεία της Ελλάδας και έχουν στήσει από το πρωί σκηνές και υπνόσακους και κατασκηνώνοντας κάτω από τις καμάρες της πλατείας (δείτε εδώ).

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι στη Voria.gr, είναι αποφασισμένοι να αψηφήσουν τις καιρικές συνθήκες και να ξεκινήσουν περπατώντας προς τα σύνορα με στόχο να τα ανοίξουν και να καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένουν να φτάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Πρόσφυγες και μετανάστες αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι κακές και πως θέλουν να μετεγκατασταθούν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. 

Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμα ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. 

Κάποιοι εξ' αυτών υποστηρίζουν ότι συνεννοήθηκαν μέσω γκρουπ στο Whats App με απώτερο στόχο να μεταβούν στα σύνορα να πιέσουν με την παρουσία τους για το άνοιγμα τους. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ωστόσο, οι πρόσφυγες αποφάσισαν να συγκεντρωθούν καθώς ενημερώθηκαν μέσω γκρουπ στο facebook ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. 

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και κατανόηση την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια ισορροπία στα συμφέροντα των Ελλήνων και των ξένων», τόνισε νωρίτερα ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ).