Skip to main content

Στην αντεπίθεση το ΥΠΕΝ κατά Νέας Δημοκρατίας για τον ΔΕΣΦΑ

Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο, διερωτάται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Απορρίπτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις έντονες επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές».

Απαντώντας, σημειώνει ότι στην πραγματικότητα η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος, όπως τονίζει.

Το ΥΠΕΝ ειδικότερα αναφέρει ότι βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Συνεπώς, προσθέτει, η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους.

Συμπληρώνει μάλιστα πως αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το καλοκαίρι, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον.

Καταλήγοντας, ρωτά: Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;