Skip to main content

Στην αντεπίθεση η Τουρκία μετά την απόφαση για τους «8»

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ακυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει στις ελληνικές αρχές το φάκελο με τα στοιχεία κατά των 8 όπου ζητά εκ νέου την έκδοσή τους στην Τουρκία. Χθες οι τουρκικές δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης ερήμην των 8 στρατιωτικών. Η έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας εκφράστηκε χθες σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε έντονο ύφος όπου κατηγορείται η Ελλάδα ότι αρνείται σε άτομα που συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία να εμφανιστούν ενώπιον της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα αν και σύμμαχος και γειτονική χώρα δεν τηρεί ούτε καν τις ελάχιστες υποχρεώσεις της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και εγκληματικότητας, αναφέρει η ανακοίνωση ενώ το ελληνικό δικαστικό σύστημα κρίνεται ότι παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου αφήνοντας δράστες ατιμώρητους και παραβιάζοντας τα δικαιώματα θυμάτων.

Να ληφθεί και πολιτική απόφαση από την Ελλάδα

Η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή, μπαίνει στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες, αναφέρει η ανακοίνωση που θεωρεί ότι η απόφαση είχε πολιτικά κριτήρια και προειδοποιεί ότι θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι, ότι μεταξύ των απόψεων νομικών που διατυπώνονται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνεται και η πρόταση να ληφθεί πολιτική απόφαση από το ελληνικό υπουργείο δικαιοσύνης για την έκδοση των 8 παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου.


Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle