Skip to main content

Στην ανατολική όχθη του Τίγρη έφτασαν οι ιρακινές δυνάμεις

Μετά από σειρά επιτυχιών τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Μοσούλης

Στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη, ο οποίος χωρίζει στα δύο την πόλη της Μοσούλης, έφτασαν για πρώτη φορά οι ιρακινές δυνάμεις που μάχονται επί τρεις μήνες ώστε να απελευθερώσουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος.

Αιχμή του δόρατος της προέλασης ήταν το ειδικό αντιτρομοκρατικό σώμα CST, η οποία έχει εμπλακεί σε πολύ σκληρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές υπερασπιστές της πόλης.

Μετά από σειρά επιτυχιών τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Μοσούλης.

Ωστόσο, το δυτικό τμήμα της πόλης, που είναι μικρότερο σε έκταση αλλά πιο πυκνοκατοικημένο, παραμένει εξολοκλήρου στα χέρια του ISIS. Αρκετές από τις γέφυρες που συνδέουν δύο όχθες είναι αντικείμενο μαχών.

Η Μοσούλη είναι μακράν το μεγαλύτερο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Έπεσε στα χέρια της οργάνωσης αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι του 2014, αφού τα ιρακινά σώματα ασφαλείας ηττήθηκαν κατά κράτος και υποχώρησαν άτακτα σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές.

Ως αντίποινα για τις πιέσεις που δέχεται, το ISIS έχει πραγματοποιήσει σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, κυρίως στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, όπου νωρίτερα τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο χτυπήματα.

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν τη ευθύνη για ένα εξ αυτών, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.