Skip to main content

Στην Αμερική ο Μπουτάρης για χρηματοδότηση του Μουσείο Ολοκαυτώματος

Θα επιδιώξει να έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ώστε να βρεθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη δημιουργία του Μουσείου

Ταξίδι στην Αμερική σχεδιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να αναζητήσει χρήματα για τη δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σπύρος Πέγκας και άλλα στελέχη του δήμου θα ταξιδέψουν τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στην Ουάσιγκτον και πιθανότατα και στο Σικάγο.

Κατά την παραμονή του στην Αμερική ο κ. Μπουτάρης θα επιδιώξει να έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, ώστε να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται για να προχωρήσει ο δήμος στη δημιουργία του Μουσείου,  το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει ήδη διαθέσει η ΓΑΙΟΣΕ έκταση 12 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ οι μελέτες θα πραγματοποιηθούν από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία από Τελ Αβίβ και Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι το γερμανικό κράτος μέσω του υπουργού Εξωτερικών εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετέχει οικονομικά στη δημιουργία του Μουσείου.

Εν τω μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας συνεχίζει τις επαφές του στο πλαίσιο της «Διπλωματίας Πόλεων». Μάλιστα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σχεδιάζει να ταξιδέψει προκειμένου να προωθήσει τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό σε Παρίσι, Μιλάνο, Μπολόνια και Αγία Πετρούπολη. Ο προγραμματισμός των ταξιδιών και οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.