Skip to main content

Στυλιανίδης: Συνεχής η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό, ότι το τελευταίο μέρος της βοήθειας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα είναι συνεχής και αποφασιστική, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, συζητήθηκε το τελευταίο στάδιο στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Ευρωπαίος επίτροπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό, ότι το τελευταίο μέρος της βοήθειας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μ΄ αυτό το ποσό "θα φτάσουμε τα 605 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τον μηχανισμό για την ανθρωπιστική βοήθεια". Σημείωσε δε ότι τα χρήματα αυτά είναι συμπληρωματικά, καθώς υπάρχουν κι αυτά που προέρχονται από το μεταναστευτικό ταμείο.

Τα 180 εκατ. ευρώ θα επικεντρωθούν στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, πρόγραμμα "Εστία", μέσω του οποίου παρέχεται στέγη και χρηματική υποστήριξη, με προπληρωμένες κάρτες, στους πρόσφυγες, ώστε να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Και προσέθεσε πως μέσα από το πρόγραμμα "έχουμε δει ωφελήματα και στις τοπικές οικονομίες, έχουν ενοικιαστεί διαμερίσματα και ενισχύονται τοπικές επιχειρήσεις".

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τη στάση των Ελλήνων πολιτών, που "αποδεικνύουν κάθε μέρα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη τους". "Για μένα ως Έλληνας, που πηγαίνω σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι μία υπερηφάνεια, γιατί όλοι μου λένε για τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού".

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα, ανεξάρτητα αν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης, καθώς "υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια που θα συνεχίσουν, ακόμα και αν αντικαταστήσουν την έκτακτη βοήθεια".

Είπε, επίσης, ότι η κατάσταση, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά χωρίς αμφιβολία, όπως σημείωσε, υπάρχουν τα προβλήματα στα νησιά. Ωστόσο, με τα 180 εκατ. θα γίνει προσπάθεια "να φθάσουμε επιπλέον 2.000 χώρων ενοικίασης, έτσι ώστε, ακόμα και στα νησιά, να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την κατάσταση".

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και συμφωνήθηκε, σε ό,τι αφορά το πεδίο δράσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, "ότι πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης του προσφυγικού, που εξασφαλίζει και την Ελλάδα".