Skip to main content

Στήλη άλατος μπροστά στον χιονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αδράνησε και πιάστηκε στον ύπνο, παρότι ο χιονιάς εμφανίστηκε μέρα μεσημέρι. Γράφει ο Νίκος Ηλιάδης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Η εικόνα την οποία εμφάνισε χθες η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα το κέντρο της, έπειτα από μια μέτριας έντασης χιονόπτωση δεν περιποιεί τιμή για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Καίτοι το χιόνι δεν ξεπέρασε τους δέκα πόντους η πόλη παρέλυσε. Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, εκατοντάδες κινδύνεψαν λόγω της ολισθηρότητας, δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες χάθηκαν, αμέτρητες δεξαμενές καυσίμων καταναλώθηκαν στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, η μοναδική δημόσια αστική συγκοινωνία τέθηκε ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, εξ αιτίας της ανικανότητας την οποία επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Όσα επικαλέστηκε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης περισσότερο τον αδίκησαν παρά του προσέφεραν. Δικαιολογίες όπως «πέτρωσε το αλάτι στις αλατιέρες» ή ότι «πάγωσε το θαλασσινό νερό στις υδροφόρες» θυμίζουν εκείνες που επικαλούμασταν μαθητές όταν μας έπιαναν αδιάβαστους.

Οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει. Όμως στο δήμο αδράνησαν, αν δεν αδιαφόρησαν. Πιάστηκαν στον ύπνο παρότι ο χιονιάς εμφανίστηκε μέρα μεσημέρι. Θυμάμαι, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Δημητρίου να βρίσκεται από τα μεσάνυχτα στο πόδι για να συντονίσει την επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων. Όλων των δρόμων, από την Άνω Πόλη ως τη Λεωφόρο Νίκης. Με τον στόλο σε πλήρη ετοιμότητα. Τα εκχιονιστικά, οι αλατιέρες, τα σάρωθρα, οι υδροφόρες, τα φορτηγά, αλλά και καμία 300αρια εργαζόμενοι στους δρόμους. Τι απ’ όλα αυτά έγινε χθες; Σχεδόν τίποτε!...Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος βρισκόταν στο γραφείο του στην Αγγελάκη και συσκεπτόταν περί άλλων. Ο γενικός γραμματέας έτρεχε εκ των υστέρων να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα κι ο δήμαρχος έβγαινε στα ραδιόφωνα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η χθεσινή περιπέτεια επιβεβαίωσε τη διάχυτη εντύπωση που υπάρχει –και που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις- ότι η διοίκηση Μπουτάρη στα θέματα της καθημερινότητας παίρνει κάτω από τη βάση. Στην Καθαριότητα, παρά τις επενδύσεις που έγιναν και παρά τη βελτίωση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εντούτοις το επίπεδο των υπηρεσιών παραμένει ακόμη χαμηλό. Στους τομείς της Κυκλοφορίας και της Στάθμευσης η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Όλα αυτά τα αναγνωρίζει από καιρού εις καιρόν και ο ίδιος ο δήμαρχος, όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη να αλλάξει ομάδα ώστε να παίζει καλύτερα. Είτε αλλάζοντας τα συστήματα, είτε τα πρόσωπα, είτε και τα δύο. Διότι, όπως συμβαίνει και στον αθλητισμό, όταν η ομάδα δεν τραβάει, στο τέλος την πληρώνει ο προπονητής.