Skip to main content

Στη Χαλκιδική σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση -15% τη φετινή σεζόν

Διαψεύστηκαν οι πολύ δυσοίωνες προβλέψεις του Μαίου για τις διανυκτερεύσεις. Η Χαλκιδική επλήγη περισσότερο από τα άλλα τουριστικά θέρετρα της Β. Ελλάδας.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν σημείωσαν  τη μεγαλύτερη κάμψη στις διανυκτερεύσεις,  δεδομένου ότι στη Χαλκιδική μειώθηκαν κατά  -15%, στην Πιερία -8%  έως -10%, στη Θάσο -10%, Καβάλα -7%, σε αντίθεση με τη Θράκη, που δεν εντάσσεται στα κορυφαία τουριστικά θέρετρα, αλλά παρουσίασε άνοδο που προσεγγίζει το 8%.


Βέβαια η μείωση στο τζίρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ξεπέρασε κατά πολύ την πτώση των διανυκτερεύσεων, καθώς η συρρίκνωση του  κυμάνθηκε από -10% έως -25%. Την κάμψη αυτή την αποδίδουν τόσο στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας των τουριστών φέτος, όσο και στις εκπτώσεις που αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι ξενοδόχοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πληρότητες σε μια δυσχερή παγκόσμια οικονομική συγκυρία, που  κατά μείζονα τρόπο επηρέασε τον διεθνή τουρισμό.


Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα voria.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γιώργος Μπούρος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Δημήτρης  Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αθιανάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου.

 

Αποσοβήθηκε η καταβαράθρωση των διανυκτερεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα


Η οικονομική κρίση λοιπόν άφησε το αποτύπωμα της στην τουριστική  κίνηση της Βορείου Ελλάδος, αλλά κοινή θετική διαπίστωση των εκπροσώπων των Ενώσεων είναι ότι ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις, που είχαν κάνει το Μάιο, οι οποίες έδιναν πολύ πιο μεγάλες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχειακών μονάδων.


Ο Αύγουστος παρουσίασε πληρότητες που άγγιξαν και το 95% ειδικά σε μεγάλες μονάδες, τους προηγούμενους μήνες είναι χαμηλότερα τα ποσοστά, ενώ το Σεπτέμβριο κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά στη Χαλκιδική είναι χαμηλότερα τα ποσοστά πληρότητας, τα οποία τα αποδίδει στις  πρόωρες εθνικές εκλογές και την κρίση. Παρά την αρνητική εικόνα στην τουριστική κίνηση φέτος, οι περισσότερες Ενώσεις Ξενοδόχων της Βορείου Ελλάδος από τώρα έχουν ενεργοποιηθεί για να βελτιώσουν την κατάσταση στην επόμενη τουριστική σεζόν, προγραμματίζοντας συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις και κυρίως σε νέες τουριστικές αγορές. Ο πρόεδρος της ΕΞΚ κ.Μπούρος αναφέρει ότι θα πάρουν μέρος σε 18 εκθέσεις. 

 

Αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν σε Πιερία και Θάσο


Αισιοδοξία επικρατεί για την επόμενη σεζόν, ευελπιστώντας να είναι καλύτερη η κίνηση σε σχέση με φέτος. Ηδη σε κάποιες περιοχές είναι θετικά τα μηνύματα για το 2010, αλλά για τη Χαλκιδική όχι. Η αισιοδοξία των προέδρων των Ενώσεων Πιερίας και Θάσου εκπορεύεται από τις προκρατήσεις που άρχισαν σε ορισμένες περιοχές για το καλοκαίρι του 2010 και όπως αναφέρουν είναι κατά μια βαθμίδα καλύτερες από τις φετινές. Ο πρόεδρος της Ε.Ξ. Θάσου  κ. Παπαδημητρίου παραδέχεται ότι άρχισαν οι προκρατήσεις στη Θάσο για την επόμενη σεζόν και είναι «ένα κλικ καλύτερες από πέρυσι». Αισιοδοξεί ότι θα είναι κάπως καλύτερη η επόμενη σεζόν. Τη φετινή περίοδο  σημείωσαν άνοδο στις αφίξεις στη Θάσο, οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι + 5%, ενώ σε πτώση ήταν οι Αγγλοι και οι Γερμανοί.  


Ωστόσο οι πρόωρες εκλογές πιστεύουν ότι «πάγωσαν» ορισμένα μέτρα, τα οποία είχαν ζητήσει οι τουριστικοί φορείς να ισχύσουν και το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όπως είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, που εφαρμόστηκε το Μάιο, αναφέρει ο κ. Τάσιος. Ρύθμιση που ξενοδόχοι εκτιμούν ότι επέδρασε θετικά στη στήριξη της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο.

 

 Οι Ρώσοι προτίμησαν την Πιερία το καλοκαίρι

"εγκατέλειψαν" μερικώς τη Χαλκιδική


 Η έλευση των Ρώσων αυξήθηκε κατά 30% στην Πιερία, αλλά μειώθηκε κατά 21% στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, ο αριθμός  των Ρώσων έφθασε σε 61.517 από  78.594 πέρυσι. Η έλευση των Γερμανών μειώθηκε κατά -7,6% και των Βρετανών κατά -12,7%. Συνολικά, ο Μάιος έκλεισε για τη Χαλκιδική με πτώση αφίξεων 8,5%, ο Ιούνιος με -29%, ο Ιούλιος με -15% και ο Αύγουστος με -25%.   Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν 75% από Μάιο μέχρι 31 Αυγούστου.


Για το υπόλοιπο διάστημα που απομένει για τη λήξη της θερινής σεζόν ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι προκρατήσεις παρουσιάζουν μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι, αλλά βέβαια δεν έχει ακριβή στοιχεία. Την όλη κάμψη ο κ. Τάσιος την αποδίδει στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι επηρεάστηκε σημαντικά από αυτή η Βόρεια Ευρώπη, όπως και η Ρωσία. Εξηγεί ότι στη Ρωσία υποτιμήθηκε το Ρούβλι κατά 40% έναντι του ευρώ και έτσι οι διακοπές στο εξωτερικό για τους Ρώσους ακρίβαιναν.