Skip to main content

Στη Βουλή οι τροπολογίες-φωτιά για συντάξεις, εργασιακά, αφορολόγητο

Μεταξύ άλλων, παγώνουν οι συντάξεις και για το 2022, ενώ επισπεύδεται η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι από το 2020 όπως προβλεπόταν.

Σε νομοσχέδιο για την αλιεία της Μεσογείου θα προστεθούν οι πέντε τροπολογίες που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για αφορολόγητο, συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδοτικό, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα οικονομικά των κομμάτων.

Όλα αυτά αποτελούν το τελευταίο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη τροπολογία αφορά στο πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019.

Στην τροπολογία για τα εργασιακά, αναφέρεται ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):

1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και

2. Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Η τέταρτη τροπολογία καθορίζει τους ειδικότερους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πέμπτη αφορά τη σχέση τραπεζικών ιδρυμάτων και κομμάτων.

Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες:

Αφορολόγητο

Συνταξιοδοτικό

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Χρηματοδότηση κομμάτων