Skip to main content

Στη Βουλή το θέμα διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων στο Θεαγένειο

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια του προσωπικού και η μη έκθεσή του στους κινδύνους.

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σχετικά με το πρόβλημα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Όπως είχαν αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, πρόκειται για φάρμακα ιδιαίτερα τοξικά, με μεταλλαξιογόνες δράσεις, τα οποία χτυπούν μεν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά παράλληλα κάνουν βλάβη και στα υγιή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ εξηγούν ότι με την εντολή της Διοίκησης του νοσοκομείου στο νοσηλευτικό προσωπικό να εκτελεί την παρασκευή και διάλυση κυτταροστατικών –χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τίθεται σε κίνδυνο τόσο η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού, καθώς οι βλαβερές επιπτώσεις από την προετοιμασία τέτοιων ισχυρών τοξικών φαρμάκων αποτελεί καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, όσο και των νοσηλευόμενων ασθενών.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζουν «νομικά αστήρικτα και έωλα» τα επιχειρήματα των νοσηλευτών περί παράνομης διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές σημειώνουν πως στις διατάξεις του Π.Δ. 351/1989, άρθρο 1 (ΦΕΚ 159/14.6.99) για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων νοσηλευτικής-μαιευτικής-βοηθών νοσηλευτών, αλλά και του Π.Δ. 210/2001 αναφέρονται τα επαγγελματικά καθήκοντα των νοσηλευτών με τρόπο απόλυτα περιοριστικό και συγκεκριμένο.

Με βάση τις διατάξεις του Π.Δ. 351/1989 και τον απόλυτο καθορισμό των επαγγελματικών καθηκόντων των νοσηλευτών η συμμετοχή τους στη διαδικασία διάλυσης και παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων, δεν εμπίπτει στο πεδίο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού προσωπικού, εξηγούν οι βουλευτές.

Επίσης, προσθέτουν ότι η έλλειψη Κεντρικής Μονάδας διάλυσης φαρμάκων οδηγεί στη σπατάλη φαρμάκων υψηλού κόστους όπως είναι τα κυτταροστατικά φάρμακα.

«Με δεδομένο ότι, η διαδικασία παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται υπό αυστηρούς όρους υγιεινής και ειδικά μέτρα προφύλαξης, από απόλυτα ενημερωμένο, εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό που έχει λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση, αρμοδιότητα που ανάγεται στα καθήκοντα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, σε χώρο επίσης ειδικά διαμορφωμένο όπου τηρούνται απόλυτα οι όροι υγιεινής και ασφάλειας», τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

1. Ίδρυση κεντρικής μονάδας, την ευθύνη της οποίας θα έχει το νοσοκομειακό φαρμακείο, όπου θα γίνεται η διαδικασία παρασκευής και διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων ώστε να γίνεται εξοικονόμηση φαρμάκων και να μην τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών.

2. Τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και τη μη έκθεση του στους κινδύνους που απορρέουν από τη εργασία μη εξειδικευμένου προσωπικού σε εξειδικευμένες, υψηλού κινδύνου εργασίες.