Skip to main content

Στη Βουλή η φοροκαταιγίδα - Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τι προβλέπει το ν/σ

Κατατέθηκε τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, από 01/06 η αύξηση του ΦΠΑ

Μέτρα-φωτιά περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει δημοσιονομική παρέμβαση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με μέτρα που θα πλήξουν το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας, όπως η νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με ισχύ από 01/06/2016, αλλά και η επιβολή ειδικών φόρων στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στην τηλεφωνία, και στον καφέ.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου στον ΕΝΦΙΑ, από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ θεσπίζονται νέα κλιμάκια με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και το 1,15% για μεγάλες περιουσίες άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων θα υπαχθούν και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα τα οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν του συμπληρωματικού φόρου. Αυξάνεται επίσης από 0,5% στο 0.55% ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα, ενώ επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις (ή 0,1%) που έως σήμερα απαλλάσσονταν.

Από τον ερχόμενο Ιούνιο επίσης χάνουν την έκπτωση ΦΠΑ η Σύρος, η Θάσος, η Άνδρος, η Τήνος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Σκύρος, η Αλόννησος, η Κέα , η Αντίπαρος και η Σίφνος, ενώ επιβάλλεται φόρος 10% επί του λογαριασμού συνδρομητικής τηλεόρασης

Από τον Ιανουάριο του 2017:

-αυξάνεται στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο.
-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 30-50 λεπτά στο πακέτο.
-Εισαγωγή νέων φόρου επί των ηλεκτρονικών τσιγάρων: 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον μαζί με τον ΦΠΑ)
-Εισαγωγή του νέου φόρου για τον καφέ: 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο καφέ, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ. 
-επιβάλλεται φόρος 5% επί του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας.

Στο νομοσχέδιο, που ξεπερνά σε όγκο τις 7.000 σελίδες, περιλαμβάνονται ακόμη παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια, στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, και στην αγορά ενέργειας.

Μάλιστα, η τροπολογία για τον διαβόητο «κόφτη» κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα κρατά «κάβα» το 10% των ετήσιων πιστώσεων του προϋπολογισμού έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και από το «μαξιλάρι» αυτό θα προκύπτουν οι περικοπές που θα πραγματοποιούνται μέσω του νέου Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΑΔΜΠ). 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από 1/12018. Άλλες παρεμβάσεις είναι:

- Νέοι συντελεστές για το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων

- Δημιουργία νέας υποκατηγορίας γενόσημων φαρμάκων, που θα διατίθεται λιανικά σε σημεία πωλήσης εκτός φαρμακείων

- Τροποποιήσεις στις διατάξεις περί ζυθοποιίας

- Προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων

- Παρεμβάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δείτε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο-σκούπα εδώ.