Skip to main content

Στη Βουλή η συνάντηση ΤΑΙΠΕΔ με τον Τούρκο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, αφήνει πολλά υπονοούμενα για τη συγκεκριμένη συνάντηση στην ερώτησή του προς τους υπουργούς

Ερώτηση στη Βουλή με πολλά υπονοούμενα κατέθεσε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, σχετικά με τη συνάντηση του project manager του ΤΑΙΠΕΔ, Γεώργιου Παπαγεωργαντά με τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Okan και τον εμπορικό ακόλουθο, Serkan Burali.

Ο κ. Φωκάς απευθύνει την ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών και ζητά να μάθει ποια ήταν τα θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας του Τουρκικού Προξενείου στα social media, που δημοσιοποιεί τη συνάντηση, τα οποία απασχόλησαν τους δυο άνδρες, παρουσία μάλιστα και του νομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ηλία Σίσκου, «δεδομένου πως στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες κ.ά., με ιδιαίτερη αναφορά στο νευραλγικό χώρο της Μακεδονίας, όπου και η χωρική αρμοδιότητα του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης».

«Το ΤΑΙΠΕΔ επαίρεται πως κινείται για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον. Την ίδια ώρα, όμως, επιλέγει να μην ενημερώσει επίσημα για τη συνάντηση στελεχών του με τον Τούρκο Πρόξενο, και να μαθαίνουμε για το ραντεβού αυτό από την άλλη πλευρά... Τι συζήτησαν; Και γιατί το ραντεβού αυτό έγινε εδώ, στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπου και η έδρα του ΤΑΙΠΕΔ; Μήπως οι γείτονες ενδιαφέρονται για τις υποδομές που έχουμε βγάλει στο σφυρί στη βόρεια Ελλάδα; Πολλές οι ερωτήσεις, περιμένουμε εύλογα απαντήσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Φωκάς.

Η χωρική αρμοδιότητα του προξενείου της Θεσσαλονίκης εκτείνεται στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τονίζει ο κ. Φωκάς στην ερώτησή του και συνεχίζει: «Επειδή στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή το portfolio του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει κυρίως λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες, φυσικούς πόρους και υποδομές ενέργειας και κοινής ωφέλειας, ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποια θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή;

2. Πού ενδιαφέρονται να επενδύσουν δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί φορείς τουρκικών συμφερόντων;».