Skip to main content

Στη Βουλή οι διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την άρση ακινησίας οχήματος, με καταβολή μέρους ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας ΙΧ με την καταβολή μέρους των ετήσιων τελών που αναλογούν σε κάθε ακινητοποιημένο όχημα.

Στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο φόρο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,
-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016, συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ΙΧ 2.300 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησε το 2009, στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 1.150 ευρώ.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες:

- για έναν μήνα καταβάλλοντας 192 ευρώ (2/12 των ετήσιων τελών)
-για τρείς μήνες καταβάλλοντας 383 ευρώ (4/12 των ετήσιων τελών)
-έως το τέλος του έτους. Αν οι πινακίδες παραληφθούν στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τέλη 767 ευρώ (8/12 των ετήσιων τελών)

Η άρση της ακινησίας με βάση τα παραπάνω μπορεί να γίνει μόνο για μια φορά εντός του 2016.

Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 τα ακίνητα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τον σεισμό του Νοεμβρίου 2015.