Skip to main content

Στη Βουλή το δημοσίευμα της Voria για την ελληνική αποστολή στο Ιράν

Η Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε ερώτηση επικαλούμενη το δημοσίευμα της Voria.gr για την απουσία βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών από την αποστολή στο Ιράν.

Τους λόγους για τους οποίους δεν ειδοποιήθηκαν οι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν θεσμικά τη βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχουν στην κυβερνητική αποστολή στο Ιράν ζητά να μάθει με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, επικαλούμενη το σχετικό δημοσίευμα της Voria.gr.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, στη λίστα των 32 επιχειρήσεων που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή στο Ιράν δεν περιλαμβάνεται καμία επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της περιοχής (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) δεν ρωτήθηκαν καν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Η βουλευτής ρωτά επίσης με ποια κριτήρια και ποιο τρόπο επιλέγονται κάθε φορά οι κατάλληλοι επιχειρηματίες και επιχειρήσεις ώστε η εκάστοτε επιχειρηματική αποστολή αναλόγως του προορισμού να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Εξωτερικών
β) τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Χωρίς συμμετοχές από τη Βόρεια Ελλάδα η κυβερνητική αποστολή στο Ιράν

Η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης στο Ιράν πραγματοποιήθηκε συνοδεία εκπροσώπων από 32 ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών με ιρανικές επιχειρήσεις και την εύρεση εξαγωγικών και επενδυτικών ευκαιριών.

Δυστυχώς, στη λίστα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη αποστολή δεν περιλαμβάνεται καμία επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπλέον, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της περιοχής (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) δεν ρωτήθηκαν καν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα Voria.gr.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Για ποιους λόγους δεν ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν θεσμικά τη βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή στο Ιράν;
2) Με ποια κριτήρια και ποιο τρόπο επιλέγονται κάθε φορά οι κατάλληλοι επιχειρηματίες και επιχειρήσεις ώστε η εκάστοτε επιχειρηματική αποστολή αναλόγως του προορισμού να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τη χώρα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης