Skip to main content

Στη Βαρκελώνη παρουσιάζεται η καινοτομία της Θεσσαλονίκης

Τρεις καινοτόμες επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους στo Mobile World Congress(MWC) 2018 στη Βαρκελώνη.

Τα επιτεύγματά τους στο απαιτητικό διεθνές κοινό παρουσιάζουν τρεις καινοτόμες επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας και επικοινωνίας από τη Θεσσαλονίκη στην έκθεση Mobile World Congress(MWC) 2018 στη Βαρκελώνη. Η MWC, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 1 Μαρτίου είναι το σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο όχι μόνο των κινητών επικοινωνιών αλλά στον ευρύτερο τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και των σχετικών τεχνολογιών.

Συνολικά η ελληνική αποστολή στο MWC αποτελείται από 32 καινοτόμες εταιρείες -με τις μισές να πηγαίνουν πρώτη φορά Βαρκελώνη- οι οποίες παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα δύο Εθνικά Περίπτερα, στον κεντρικό χώρο της έκθεσης και στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων

Η ελληνική συμμετοχή συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Enterprise Greece και τον ΣΕΚΕΕ, με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ και του Corallia και την υποστήριξη της ΕΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλυκσης επενδύσεων για τον κλάδο της τεχνολογίας και περιλαμβάνει τη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διεθνείς εκδηλώσεις. Επιπλέον, η ελληνική συμμετοχή τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓΕΤ.

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο οποίος συζήτησε με την έκθεση της Βαρκελώνης τις δυνατότητες συνεργασίας για τη δημιουργία μιας διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Καινοτομία made in Thessaloniki

Οι τρεις εταιρείες που από τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσουν διεθνή καινοτομία στην αγορά του mobile είναι οι:

-Apifon. Από μια μικρή startup η Apifon εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνοα σε ηγέτη στον κλάδο της στην ελληνική αγορά και σε αξιόλογο παίκτη στη διεθνή αγορά. Η Apifon είναι μια εταιρεία επικοινωνίας υπολογιστικού νέφους (cloud), η οποία παρέχει λύσεις digital messaging σε επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά και να βελτιώσουν την εμπειρία εξυπηρέτησης του πελάτη. Οι δυνατότητές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλατφόρμα πολυκαναλικής αποστολής μηνυμάτων μέσω cloud, η οποία επιτρέπει σε εταιρείες να επικοινωνούν με SMS, viber instant messaging, email newsletter, landing messaging, landin page και IWA (Instant Web Application). Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω της Mookee, μιας καινοτόμας και ασφαλούς πολυκαναλικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα Mookee είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη διαδικτυακό εργαλείο, που συνδυάζει πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας σε μια ποικιλία από διεπαφές, και βοηθά τις επιχειρήσεις στην αποστολή των μηνυμάτων τους. Πελάτες της Apifon είναι κατά κύριο λόγο εταιρίες με μεγάλες βάσεις δεδομένων πελατολογίων, που απευθύνονται σε μεγάλα target groups είτε για τη διαφήμιση προϊόντων τους είτε για ενημερώσεις.

-SBOING.NET. Η εταιρεία, που συμμετέχει για 4η χρονιά στο MWC, αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα κινητής τηλεφωνίας για τη συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση δεδομένων τοποθεσίας και κινητικότητας. Συγκεκριμένα εφαρμόζει συνεργατική πλοήγηση, ήτοι ένα σύστημα GPS το οποίο με βάση το crowdsourcing προσφέρει καλύτερη και ακριβέστερη πλοήγηση. Οι χρήστες καταγράφουν τις διαδρομές τους, ανεβάζουν τα στοιχεία τα οποία η εταιρεία επεξεργάζεται και ανανεώνει τους χάρτες. Πρόκειται για μία μεθοδολογία την οποία η SBOING έχει κατοχυρώσει με Διεθνή Πατέντα τόσο στην Ελλάδα όσο και μεταξύ άλλων σε Η.Π.Α., Ε.Ε., Αυστραλία, Κίνα και Ισραήλ. 

-SOFTWeb Adaptive I.T. Solutions®. Πρόκεται για μία καινοτόμο εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας/ιστού και την παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών. Η Pocketwarp είναι η καινοτόμος και βραβευμένη τεχνολογία επιχειρήσεων της SOFTWeb, η οποία συνδέει το back-end σύστημα μιας εταιρείας(Website, Eshop, CRM, ERP κ.λπ.) με μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας (iOS & Android) σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, το Pocketwarp παίρνει το περιεχόμενο οποιασδήποτε ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικού καταστήματος και το μετατρέπει σε ένα app για iOS ή Android συσκευές. Μία ακόμη καινοτομία είναι ότι μπορεί να μετατρέψει σε app για φορητές συσκευές και το περιεχόμενο μίας εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη σε ένα εταιρικό δίκτυο. Η εταιρεία καταγράφει ανοδική πορεία με τo 30% του τζίρου της το 2017 να προέρχεται από το εξωτερικό.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που απαρτίζουν την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη είναι οι:

COLLECTIVES, CYTECH, DIRECT SOLUTIONS, FASMETRICS, MOTIVIAN, NOVELTECH, REGATE, SBOING, SOFTWEB, SOFTONE, SPACE HELLAS, STARTECH VENTURES, TELENAVIS, CENTAUR, DANAOS MANAGEMENT CONSULTANTS, METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY, PROPULSION ANALYTICS, SETEL HELLAS, PROTONYX, SYNCBNB, TEKMON GEOMATICS, WORKATHLON, BAGGAGEMENT, TOURISMART, Athens Games Festival, GEMCRAFT GAMES, HAPPYLAND ENTERTAINMENT, TRAPTICS, GEMCRAFT GAMES, HAPPYLAND ENTERTAINMENT, INACCEL, INDUSTRY DISRUPTORS-GAMES CHANGERS (ID-GC), INLIFE, INVENT ICT, NOUS4HEALTH, PURPOSEFUL, SPATIALL, TRAPTICS.