Skip to main content

Στη «Τζαμάικα» προσβλέπουν οι Γερμανοί

Πώς θα κυβερνηθεί η Γερμανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Μολονότι έχουν περάσει ήδη σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις ομοσπονδιακές εκλογές, στο Βερολίνο επικρατεί στασιμότητα. Ο λόγος είναι προφανής: οι μεθαυριανές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Τα κόμματα προτίμησαν να μην ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να μην επηρεαστεί η τοπική εκλογική αναμέτρηση.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πάντως το πολιτικό κλίμα στη χώρα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Η τελευταία δημοσκόπηση Deutschlandtrend του Infratest-Dimap για λογαριασμό της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD έρχεται να επιβεβαιώσει απλά το αποτέλεσμα της κάλπης της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ίδια δημοσκοπική εικόνα

Η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU λαμβάνει 32% στην πρόθεση ψήφου, από 32,9% στις εκλογές. Κοντά στο εκλογικό τους αποτέλεσμα βρίσκονται με 20% και οι Σοσιαλδημοκράτες (20,5%). Μικρές απώλειες καταγράφει το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που λαμβάνει 11%, από 12,6% στις εκλογές. Με 11% και 10% αντίστοιχα Φιλελεύθεροι και Αριστερά συγκεντρώνουν τα ίδια περίπου ποσοστά με τις εκλογές (10,7% και 9,2% αντίστοιχα) ενώ εμφανώς καλύτερα τα ποσοστά των Πρασίνων με 10% πλέον από 8,9%.

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό η CDU/CSU θα έχει καταρχάς χωριστές συναντήσεις με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους ενώ δυο μέρες αργότερα θα υπάρξει η πρώτη κοινή συνάντηση των τριών πολιτικών σχημάτων. Στις διερευνητικές αυτές επαφές θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα εάν είναι επί της αρχής εφικτή μια συνεργασία μεταξύ των τόσο διαφορετικών πολιτικά δυνητικών εταίρων. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, θα ξεκινήσουν άμεσα οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι στηρίζουν «Τζαμάικα»

Η πλειονότητα των Γερμανών πάντως θα χαιρέτιζε αυτό το ενδεχόμενο. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν μάλιστα σήμερα πιο θετικά το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ο λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα, απ΄ ότι πριν τις εκλογές: το 57% χαρακτηρίζουν καλό ή πολύ καλό το ενδεχόμενο συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων, ενώ το 40% το αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο το 69% απέρριπτε το μετεκλογικό αυτό σενάριο.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πάντως εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν. Σε περίπτωση όμως που δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες, το μοναδικό -μαθηματικά- εναλλακτικό σενάριο είναι η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού το οποίο στηρίζει όμως μόλις το 1/3 των πολιτών.

Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Β. Σόιμπλε

Οι περισσότεροι Γερμανοί πάντως και συγκεκριμένα τα 2/3 επικροτούν το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος και θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας για άλλα τέσσερα χρόνια. Στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας όμως η καγκελάριος καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Στην πρώτη βρίσκεται και πάλι ο νυν υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος την μεθεπόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Βουλής.

Την έρευνα απασχόλησε και το ερώτημα περί του ενδεδειγμένου τρόπου αντιμετώπισης των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Θα πρέπει τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να αναζητήσουν τη συνεργασία, να την απορρίψουν εξ΄ αρχής ή να το εξετάζουν κατά περίπτωση; Μια οριακή πλειοψηφία εκφράζεται υπέρ του τελευταίου.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle