Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη το 2018 το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής

Το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής θα πραγματοποιηθεί ακριβώς 40 χρόνια μετά το σεισμό του 1978, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2018.

Ποια βήματα έγιναν στον τομέα της Μηχανικής από τον μεγάλο σεισμό του 1978 μέχρι σήμερα; Τι παραπάνω θα μπορούσε να είχε γίνει και τι τεχνογνωσία έχει να προσφέρει η επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης στις παγκόσμιες πρακτικές αντισεισμικότητας;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής, που θα πραγματοποιηθεί ακριβώς 40 χρόνια μετά το σεισμό του 1978, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2018. Το συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό για την κοινότητα των Πολιτικών Μηχανικών, ο οποίος επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να μεταδοθεί η τεχνογνωσία σε θέματα αντισεισμικότητας.

Μιλώντας σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, πρόεδρος του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής, Κυριαζής Πιτιλάκης τόνισε πως η πόλη διαθέτει το απαραίτητο κύρος και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να φέρει σε πέρας την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου. Άλλωστε, όπως είπε, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου, ενώ οι απόφοιτοί του έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό.

Όπως είπε ο κ. Πιτιλάκης, ο σεισμός του 1978 βρήκε το κράτος τελείως απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης. Έκτοτε, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη λειτουργία της πολιτικής προστασίας της χώρας. «Χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στη δομή, τον προσανατολισμό και τη στελέχωση της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα», ανέφερε και υποστήριξε πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται κεντρικά και όχι να πέφτει όλο το βάρος για την αντιμετώπιση των κρίσεων στις δημοτικές αρχές, πολλές απ’ τις οποίες αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν. Ο κ. Πιτιλάκης έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση ένα μοντέλο πολιτικής προστασίας, όπως αυτό της Ιταλίας, όπου πολλοί φορείς συνεργάζονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, παρενέβη και υποστήριξε πως στην Ελλάδα υπάρχει διακλάδωση και κάθε φορέας έχει τις αρμοδιότητές του. «Η πολιτική προστασία είναι πάνω από όλους σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε και πρόσθεσε: «Δουλειά γίνεται και ας μην το δημοσιοποιούμε».

Η Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο

Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, το Συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει την ποιότητα και την δυναμική του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού σε μια επιστημονική περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Επιπλέον, αναμένεται να συνδράμει στην προβολή και ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακό προορισμό, αλλά και τη γνωριμία των συνέδρων με τον προορισμό μέσα από ένα σχέδιο προβολής πριν την άφιξή τους στην πόλη, και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων και δράσεων κατά την παραμονή τους σε αυτήν. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη των συνέδρων σε έργα όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 31 ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και μηχανικών, περισσότερες από 800 προφορικές παρουσιάσεις και αναρτημένες εργασίες και 24 ειδικές συνεδρίες σε επιμέρους θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στους εξαιρετικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και πλαισιώνονται από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους συνέδρους και ενημερωτικών δράσεων για το ευρύ κοινό της πόλης. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σύνδεση με θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων.