Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη θα υποδεχθούν το 2016 χιλιάδες ξένοι τουρίστες

Κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη Τούρκοι, Βούλγαροι και Σέρβοι. Το 100% αγγίζει η πληρότητα των ξενοδοχείων για το ερχόμενο τριήμερο.

Γεμάτοι από ξένους τουρίστες αναμένεται να είναι οι δρόμοι και οι πλατείες της Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες, καθώς χιλιάδες Τούρκοι, αλλά και Βαλκάνιοι (κυρίως Βούλγαροι και Σέρβοι) επέλεξαν να υποδεχθούν το νέο έτος στη νύμφη του Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της πόλης, για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου - 2 Ιανουαρίου) η πληρότητα αγγίζει το 100%, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στους ξενοδόχους, οι οποίοι βλέπουν να διατηρείται η περσινή δυναμική.

«Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη για την Πρωτοχρονιά κυμαίνεται στα θετικά περσινά επίπεδα, και ίσως να κλείσει λίγο καλύτερα από το 2014. Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί βλέπουμε ότι μετά από 3-4 χρόνια πτώσης οι τουρίστες στην πόλη, έστω και για τις λίγες ημέρες των εορτών, πλησιάζουν τα επίπεδα προ κρίσης», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Ικανοποιητική κρίνεται και η τουριστική κίνηση των Χριστουγέννων, όπου πάντως οι πληρότητες των ξενοδοχείων ήταν λίγο χαμηλότερες από την Πρωτοχρονιά, και κυμάνθηκαν στο 85-95%. Στα θετικά συγκαταλέγεται η αύξηση των Ελλήνων τουριστών, που εκτιμάται ότι θα είναι διψήφια και μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 20%.

«Φέτος είχαμε μια "μίνι-επιστροφή" των Ελλήνων ταξιδιωτών στην πόλη μας. Αυτή αποδίδεται τόσο στο γεγονός ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων ήταν τριήμερο και όχι 4ήμερο όπως πέρσι, άρα μια ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση, όσο και στο ότι μετά από 5 χρόνια μνημονίου και απειλής για έξοδο από το ευρώ πολλοί είπαν "ως εδώ, φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως παλιά"», δηλώνει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του The Met, Χάρης Νεοφυτίδης.

Η «επέλαση» των ξένων τουριστών αποτελεί, ακόμη, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης να βάλει στα ταμεία του ζεστό χρήμα, στο κλείσιμο μιας κακής, όπως χαρακτηρίζεται χρονιάς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, κάνει λόγο για «τραγικά Χριστούγεννα» φέτος, εκτιμώντας πως, παρά την αυξημένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, η φετινή εορταστική περίοδος θα κλείσει με απώλειες που δεν αποκλείεται να είναι διψήφιες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος θα είναι μειωμένος κατά 8,3% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, και 42%(!) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009, πριν τα μνημόνια.